Obiteljska liječnica objasnila s kojim alergijama se pacijenti ne smiju cijepiti

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Doktorica Mirela Marković iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) u HRT-ovoj emisiji Studio 4 govorila je cjepivu protiv koronavirusa naglasivši kako još uvijek nije poznato na koji način će se to provoditi, te da je nepoznanica moraju li testirati svakog pacijenta prije tog cijepljenja.

Nadalje, jučer je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak s predstavnicima obiteljskih liječnica oko navedenog, a ono što njih brine jest da će im zbog cijepljenja biti narušen redovni rad.

Liječnica nije krila žaljenje što ministar zdravstva nije bio prisutan na sastanku, te je objasnila da će im cijepljenje oduzimati vrijeme za ostale pacijente.

 “I ovako nas se stalno proziva da smo nedostupni, bit ćemo još nedostupniji. Mislim da to nikome nije cilj”, ustvrdila je te istaknula da nemaju informaciju o tome koji će biti ritam cijepljenja.


Marković ističe da su obiteljski liječnici apsolutno prisutni, te da će cijepiti pacijente, no da je i ovo cijepljenje drugačije od ostalih.

“Cjepivo je novo, drugačije se distribuira i skladišti te u svojim ordinacijama nemaju uvjete za sve postupke cijepljenja”, navela je Marković.

“Organizacija još nije nikakva. Mi ne znamo kako će se to cijepljenje provoditi. Mi nemamo tu informaciju moramo li svakog pacijenta prije toga testirati. To još nitko nije rekao” , poručila je Marković, te naglasila važnost cijepljenja pozvavši građane da mu pristupe.

Rekla je da će se i ona sama cijepiti jer upravo zdravstveni djelatnici trebaju biti primjer cijeloj naciji, a tako i štite svoje pacijente, sebe i svoju obitelj.

“To je jedini način da pobijedimo ovu bolest”, rekla je liječnica.

Marković je rekla da o koronavirusu još ne znaju sve, iako su malo pametniji nego u veljači i ožujku.

“Kako bih ja to opisala, virus je zbilja zločest, zato što svaki pacijent ima drugu sliku”, rekla je te izrazila nadu da će imunitet od cjepiva trajati barem tri mjeseca.

Dotakla se i kontraindikacija, koje postoje kod svakog cijepljenja.

“Svaki onaj naš sugrađanin i zdravstveni djelatnik koji imaju neke alergijske reakcije ne bi se trebali cijepiti“, objašnjava liječnica, te tvrdi da još nije dobila točne smjernice tko se ne smije cijepiti.

Ovaj koji je alergičan na jaja sigurno se ne može cijepiti, to mogu reći, a za biljke, ambroziju, pelud i to nemamo još točne podatke. Ja bih u ovom slučaju preporučila da se ljudi koji su alergični možda u prvoj turi ne cijepe”, zaključila je Marković.

Komentari