O osjetljivoj temi međunarodne zaštite u MUP-u vlada kaos: Godinama protuzakonito donosili odluke o azilantima

Početak lipnja, točnije 2. 6., nije baš bio sretan za Ministarstvo unutarnjih poslova, piše Tportal. Upravni sud je tog utorka presudio da je odluka o odbijanju zahtjeva za međunarodnom zaštitom državljanki Tunisa nezakonita, a MUP-u je naloženo ponavljanje postupka i isplata troškova pravne pomoći od 1250 kuna.

Konkretan slučaj (o tome može li tražiteljica međunarodne zaštite u Hrvatskoj biti sigurna u zemlji iz koje je došla), kao i ne pretjerano visoka kazna koju je Ministarstvo moralo platiti, ne doimaju se dramatičnima. Ipak, problem je u razlozima zbog kojih je Upravni sud donio ovu odluku – državni tajnik Žarko Katić nije smio donijeti odluku o međunarodnoj zaštiti, a takve je odluke donosio – godinama.

U presudi Upravnog suda navodi se kako po Zakonu o općem upravnom postupku ovakve odluke ne može donositi državni tajnik jer mu u opisu poslova radnog mjesta ne stoji vođenje upravnog postupka, a mogućnost da sam ministar ovlasti državnog tajnika za takvu vrstu poslova ne postoji još od zakonskih izmjena iz 2010. godine, što je početkom prošle godine potvrdio i Visoki upravni sud.

Ipak, državni tajnik Katić uredno je odlučivao o zahtjevima za međunarodnom zaštitom. “Sud nalazi da je osporavano rješenje donijela neovlaštena osoba, zbog čega isto Sud ne može ocijeniti zakonitim”, navodi se kao zaključak pravomoćne presude iz 2. lipnja. Kako se kaže u presudi, osporavano rješenje je trebao donijeti čelnik javnopravnog tijela, odnosno – ministar.


Ovakva je presuda pomalo uznemirila odgovorne u MUP-u, ali i zbunila – pa se tako državni tajnik Žarko Katić krajem lipnja obratio Glavnom tajništvu u MUP-u s jednostavnim pitanjem – što, pobogu, dalje (ili, administrativnim rječnikom, državni tajnik je tražio “uputu o daljnjem postupanju”)?, piše Tportal.

Glavno tajništvo, ipak, nije moglo previše pomoći. U odgovoru državnom tajniku između redaka se, štoviše, iskreno čude postojećoj praksi. U evidenciji predmeta nisu, naime, našli odluku kojom ministar daje ovlast državnom tajniku da donosi odluke u postupcima vezanim međunarodnu zaštitu.

“Stoga, nisu nam poznati razlozi radi kojih je uspostavljena dosadašnja praksa potpisivanja odluka ovog Ministarstva kojima se odobravaju, odbacuju ili odbijaju zahtjevi za međunarodnu zaštitu od strane državnog tajnika”, kaže se u odgovoru Glavnog tajništva MUP-a. Pritom su oprali ruke od “uputa o daljnjem postupanju” uz objašnjenje da “ne mogu davati upute o načinu rada i postupanja ustrojstvenoj jedinici koja nije u sastavu Glavnog tajništva”.

One odluke koje je dosad potpisivao i donosio državni tajnik morao je – a da toga očito nitko nije bio svjestan – donositi i potpisivati ministar Davor Božinović. Ili, a teško se odlučiti koja je verzija lošija, ministar nije htio na sebe preuzeti pipkavu dužnost odlučivanja o azilantima, pa ju je, očito neformalno (i nezakonito) prepustio državnom tajniku.

Komentari