Novo istraživanje ukazuje da bi nošenje naočala moglo smanjiti rizik od zaraze Covidom-19

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Negdje ste čuli da bi nošenje naočala moglo umanjiti rizik od zaraze koronavirusom pa ih sada nosite stalno? Mogli bi biti u pravu. Prema novom istraživanju provedenom i Kini ispada da bi vas naočale zaista mogle djelomično zaštiti od virusa.

Studija je objavljena u srijedu u časopisu JAMA Ophthalmology, a dr. Lisa Maragakis, izvanredna profesorica medicine i epidemiologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Johns Hopkins navodi da treba dodatno istražiti može li nošenje zaštite za oči pružiti određeni stupanj zaštite od Covida-19, prenosi N1.

S obzirom na to da je studija relativno mala i uključuje ispitanike unutar samo jedne bolnice, Maragakis kaže kako bi sada bilo prerano pozivati javnost da nošenje naočala ili vizira.

“Ono što je najvažnije, studija je utvrdila samo povezanost, a ne može dokazati uzročno-posljedičnu vezu između nošenja naočala i zaštite od Covida-19”, ističe Maragakis te dodaje da su potrebna dodatna istraživanja koja bi potvrdila ove nalaze.


Autori studije odlučili su istražiti vezu između naočala i prevencije Covida-19 nakon što su primijetili da malo pacijenata s koronavirusom u njihovoj bolnici nosi naočale, piše Live Science.

Zdravstvenim se radnicima preporučuje nošenje zaštitnih naočala uz maske jer se smatra da će to smanjiti rizik od zaraze, ali to se ne navodi u smjernicama javnog zdravstva za opću populaciju. Naglasak je uglavnom na fizičkoj distanci, maskama i pranju ruku.

Zagrepčani, ne derite se u kafićima i na radnim mjestima! Izgleda da se virus manje širi kada tiše pričamo…

Komentari