NOVE MJERE, NOVE BROJKE: 91 novozaraženi, 11 umrlih, vraćanje strožih mjera nije isključeno ako za to bude potrebe

Foto: Davorin Visnjić/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 91 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2892. Među njima je 791 pacijent na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 64 pacijenta. Preminulo je 11 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 243064 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5537 preminulo, ukupno se oporavilo 234 635 osoba od toga 401 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 14 074 osobe. Do danas je ukupno testirano 1 346 946 osoba, od toga 2 294 u posljednja 24 sata.

“U slučaju da vidimo povećanje broja zaraženih i s obzirom koja će varijanta biti u pitanju, svakako ćemo predložiti uvođenje strožih mjera”, rekla je danas Andreja Ambriović Ristov, epidemiologinja i članica Vladinog znanstvenog savjeta.

Zagreb

U Zagrebu je u posljednja 24 sata potvrđeno 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom na 559 testiranih te je trenutno u gradu 466 aktivnih slučajeva, izvijestio je u ponedjeljak Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ „Dr. Andrija Štampar“ obavljeno je 559 testiranja. Djelatnici Službe za epidemiologiju uspješno su kontaktirali 30 novooboljelih osoba, a mjera samoizolacije izrečena je za 198 osoba.

Od 30 obrađenih osoba 10 je zasad negativne epidemiološke anamneze, 11 osoba su kontakti covid već pozitivnih osoba, za tri osobe obrada je još u tijeku. Jedna je osoba obrađena od strane liječnika obiteljske medicine, dok je pet osoba mogućnost izloženosti imalo na radnom mjestu, na putovanju i u tranzitu kroz Hrvatsku.

U zagrebačkim domovima za starije i nemoćne osobe i drugim ustanovama socijalne skrbi u protekla 24 sata nisu dijagnosticirani novooboljeli djelatnici ni korisnici. Pozitivan je jedan učenik u srednjoj školi pa je mjera samoizolacije izrečeno za 21 učenika.

Zagrebačka županija

Novih deset koronavirusom zaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Zagrebačka županija u kojoj je trenutno aktivno 275 slučajeva zaraze, priopćio je u ponedjeljak županijski Zavod za javno zdravstvo.

U protekla 24 sata ozdravile su 32 osobe, a od deset novih slučajeva zaraze pet ih je zabilježeno u Velikoj Gorici te po jedan u Svetoj Nedelji, Dugom Selu, Svetom Ivanu Zelini, Brdovcu i Preseki.

Od početka pandemije evidentirano je 19.919 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 19.571 osoba, a 73 osobe su umrle.

Stožer apelira na sve stanovnike u županiji da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te posebice vode računa o socijalnoj distanci. Pozivaju ih i da izbjegavaju putovanja. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana, poručuju iz Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije.

Komentari