NIZ NELOGIČNOSTI! Odluka o zabrani kretanja nije u potpunosti jasna ni onima koji su je donijeli

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Danas u ponoć na snagu stupa Odluka o zabrani kretanja među županijama kojom se zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta odnosno županije u kojoj ste prijavljeni. Ono što mnoge zbunjuje su “iznimke”.

Navedeno je i komentirao Zoran Šprac u RTL Direktu. Primjerice ako u drugoj županiji imate nekretninu, u nju ne smijete doći, ali ako tu istu vikendicu iznajmite tada smijete.

No čini se da nisu samo građani zbunjeni pojedinim stavkama ove mjere. Primjerice ako živite u Omišu, a radite i studirate u Zagrebu, sustav e-propusnice će vam odgovoriti da zapreka za putovanje nema dok s druge strane sustav ministra policije neće odobriti navedeno.

Također, čini se da će od sutra lakše biti preći državnu nego županijsku granicu. Naime na graničnom prijelazu trebate pokazati negativan test na koronavirus ili pak obećati da ćete se testirati pa biti u samoizolaciji do rezultata. Isto tako, ako ste preboljeli koronavirus, na graničnom prijelazu ne morate pokazati test.


U proljeće ove godine izdano je oko dva milijuna propusnica, a ovoga puta vladajući tvrde da će sada biti puno stroži u odobravanju zahtjeva, te su jučer izjavili kako su odbili oko 60 posto zahtjeva.

“Razlozi koji su isto na proljeće kad smo imali lockdown pa su propusnice bile aktualne, tada smo imali razlog vitalni obiteljski razlozi. Sada njega kao takvog nema. Nije to planirano jer nije ideja idemo bakama i dedama u posjetu za božićne praznike, nego je ideja da ne idemo“, rekla je Renata Šimon, pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu.

Za povratak u županiju prebivališta ili boravišta propusnica vam nije potrebna. Morate imati samo dokaz o prijavljenom boravištu.

Komentari