‘Nismo se mogli sjetiti gdje će nastavnici na čik-pauzu!’ Fuchs otkrio koliko je zaraženih u školama

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Sutra nas čeka prvi dan škole, a neizvjesnost oko početka nove školske godine je na vrhuncu.

Sve je više zaraženih i među nastavnicima te učenicima, a srednja škola u Prelogu odgodila je početak nastave za tjedan dana.

Ministar Radovan Fuchs je u razgovoru za 24sata istaknuo kako mu je trenutačno jedino važno da djeca krenu u školu u što sigurnijim okolnostima.

Brojimo zadnje sate do početka nove školske godine u dosad neviđenim uvjetima. Gdje su najveći problemi?


Da, ovo će biti po svemu specifična školska godina, bit će vjerojatno puno zahtjevnija i od nedavne varijante ukupnog lockdowna, zato što sad moramo funkcionirati s virusom. Moramo vratiti djecu u škole zbog niza razloga, prvenstveno odgojno-obrazovnih. Ravnatelji su vrlo dobro reagirali na upute i preporuke, ima i nejasnoća, a ima i nekih stvari kojih se nismo dosjetili.

Primjerice, nismo se mogli sjetiti gdje će nastavnici na čik-pauzu. Malo šale ne škodi, ali cijelo ovo vrijeme odgovaramo na sve upite koji pristižu u vezi pojašnjavanja i primjene uputa u praksi. Jako, jako puno poziva.

Pojavljuje se sve više zaraženih i među nastavnicima i učenicima. Koliko ih je i hoće li ta djeca odmah biti uključena u online nastavu?

Do četvrtka, 3. rujna, ukupno imamo 103 prosvjetna djelatnika u samoizolaciji, 1564 djece (2002. – 2020. godište) u samoizolaciji, dok je pozitivno 271 dijete (uključujući 18 godina). Naravno da će ostati doma i da će se za njih osigurati nastava na daljinu. A učitelji koji su pozitivni su na bolovanju i idemo sa zamjenama. Ne znam hoćemo li stići to odmah u ponedjeljak, ali oni će sve to raditi u suradnji i dogovoru sa svojim osnivačima, a osnivači će komunicirati prema nama.

Znači, htjeli – ne htjeli, online nastava je neizbježna odmah od početka?

Zato smo išli s B i C modelom, s tim da se odmah primjenjuju A i B model. Očekivali smo da će se nešto takvo dogoditi, jednostavno je po svim logikama stvari trebalo očekivati jer su i učitelji i nastavnici jednako tako ljudi koji su bili na godišnjem, bili su i na zbivanjima s više ljudi. To je jednostavno igra velikih brojeva. Zato smo išli na varijantu da razvijamo nastavu na daljinu u svim mogućim oblicima kako bismo i učiteljima i djeci i roditeljima dali što više mogućih alata.

Iz CARNET-a kažu kako neće mogući podržavati online sate uživo. Možemo li očekivati da će ta online nastava izgledati kao proljetos?

Sigurno će postojati početni period prilagodbe, to je uvijek tako, ali znam da je dio škola, barem iz prve faze e-škola, opremljen. Mreža je glavni problem. U pitanju su i neki drugi elementi, ali u CARNET-u su rekli da do 25 posto mogu održavati prijenos preko mreža, iznad toga postaje problem. I, konačno, nisu sve škole jednako opremljene.

Hoće li imati svi sve u ponedjeljak za siguran početak?

Vjerujem da će imati, mnogo županija je ta sredstva već riješilo. Imali smo neke upite koje rješavamo tako da im nećemo doznačavati novac, jer bi to impliciralo probleme s javnim nabavama, nego ćemo, ako stvar zapne, reagirati iz Stožera i robnih rezervi.

Već sad svjedočimo bojazni kako ćemo već za mjesec dana imati znatno drugačiju situaciju, a oni prosvjetni djelatnici koji su odlučili s nama podijeliti svoja iskustva, pribojavaju se kako će se nastava za mjesec dana ipak nastaviti samo online.

Komentari