‘NIJE PRIVILEGIJA, NEGO PRISILA’ Katarina Peović komentirala cijepljenje zastupnika

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović smatra da Hrvatska treba zadržati stroge epidemiološke mjere. Upozorila je na diskriminaciju perifernih dijelova Europe pri nabavci cjepiva i istaknula da su se saborski zastupnici morali cijepiti kao primjer drugima.

“To pitanje hoće li se saborski zastupnici ili ne nije postavila oporba nego nam je to servirano. Svaki odgovor je bio loš, pa ste imali negativan odgovor onih koji su načelno za cijepljenje odnosno nisu se cijepili, što se u javnosti iskoristilo kako bi se interpretiralo da se i oni koji su za cijepljenje oprezni. Oni koji se nisu cijepili kao Božo Petrov su prije par tjedana najavljivali da će prvo vidjeti kakav učinak će cjepivo imati na pokusne kuniće da bi onda govorio o privilegijama. No, privilegije se ne zbivaju ispred kamera. Ovo je jedna od rijetkih situacija gdje je i vladajućima u interesu da se procijepi više od 70% ljudi tako da nije riječ o privilegijama nego je riječ o prisili na koju smo morali odgovoriti – ako se ne cijepiš, slat ćeš lošu poruku”, izjavila je Peović za N1.

Smatra da se treba suzdržati oko popuštanja mjera kako bi sačuvali zdravstveni sustav od mogućeg kolapsa. Istaknula je da znanstvenici upozoravaju da je trenutno situacija opasnija od one u kojoj smo bili u prosincu prošle godine.

“Ako slušamo znanstvenike Rudana, Đikića onda postaje jasno da ne bismo trebali popustiti ove mjere i da ćemo se dovesti u opasnu situaciju ako to bude slučaj. Znanstvenici upozoravaju da smo u opasnijoj situaciji nego u prosincu prošle godine. Prema tome, ono što treba ostati na snazi su oštre mjere. Mi smo nažalost među prvima u Europi po stopi smrtnosti tako da bismo trebali izdržati. Teško je razdoblje, jasno je da ser treba ići prema nekim promjenama, ali u ovom trenutku važno je da se držimo mjera da ne bismo doveli zdravstveni sustav do kolapsa, iako je već i sad u jako lošoj situaciji”, izjavila je Peović.


Osvrnula se i na obnovu Zagreba, koju je ocijenila jako lošom. Dodala je da bi još goru situaciju mogli vidjeti u Baniji.

“Obnova ide jako loše. Evidentno je da se u Zagrebu nije ništa desilo. Bez obzira na zakon, imamo jako lošu provedbu. U Zagrebu se nakon 10 mjeseci od potresa po prvi put obnavljaju zgrade koje su ozbiljna ugroza za stanovnike i pješake. Ono što se zbiva na zagrebačkom primjeru možemo očekivati u još gorem obliku na primjeru Banije, a to znači onaj Thatcher slogan – There is no society. To znači snađite se sami, sve je ostavljeno na privatnoj inicijativi”, smatra Peović.

Komentari