NIJE FER: Stožer donosi nelogične mjere, tvrde poduzetnici, i na udaru su predugo oni koji bi trebali moći raditi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Glas poduzetnika upozorila je u ponedjeljak na nelogičnost mjera za pojedine djelatnosti koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite, ovaj put na problem sportsko-rekreativnih plesnih klubova, kojima još nije dozvoljen rad, dok se plesne aktivnosti održavaju u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost.

“Iako su se mjere ublažile za teretane, fitness centre i mnoge druge djelatnosti, plesne škole zatvorene su već punih osam mjeseci. Što je još zanimljivije, plesne aktivnosti održavaju se u drugim sektorima kojima ples nije primarna djelatnost”, navodi se u priopćenju.

Kao primjere djelatnosti koje su rizičnije za prijenos zaraze, a rad im je dozvoljen, iz Glasa poduzetnika navode shopping centare, kao mjesta okupljanja u zatvorenom prostoru djece i odraslih koji se često ne pridržavaju epidemioloških mjera, parkove ili javni prijevoz. “Ističemo ove situacije kako bismo prikazali nelogičnost zabrane rada sportsko-rekreativnih plesnih klubova. Smatramo da je nejasna odluka kojom je bračnim parovima dozvoljeno ići na bazen ili voziti se u taksiju, ali im nije dozvoljeno plesati u plesnoj školi ili klubu. Osim toga, djeci je dopušteno druženje u parkovima i rođendaonicama, ali ne i u plesnim školama”, naglašavaju iz udruge Glasa poduzetnika.

Pritom ističu da sportski i rekreativni plesni centri imaju dovoljno velike dvorane koje se redovito prozračuju, čiste i dezinficiraju, da plesni parovi na tečaju nose maske i najčešće dolaze iz istog kućanstva, da plesni učitelj ne dodiruje plesače i nemaju fizički kontakt s njima, da učitelji imaju masku na licu i pritom održavaju propisanu udaljenost.


U rekreativno-sportskim klubovima, objašnjava se, pojedinci plešu i vježbaju sami te ne ostvaruju nikakav fizički kontakt s plesnim učiteljem, već uče plesati vizualno (ponavljanjem pokreta) i auditivno (slušajući učitelja). Kod sportskih plesnih parova koji vježbaju kontakt se ostvaruje isključivo između dvije osobe koje nikada tijekom treninga ne dolaze u bliski kontakt s drugim osobama na treningu ili natjecanju.

“Hrvatski sportski plesni parovi zbog situacije u kojoj im je u potpunosti zabranjen rad redovito odlaze na treninge i sportska natjecanja u susjednu Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Italiju gdje se treninzi te plesna natjecanja normalno održavaju”, ističe se u priopćenju.

Koordinatorica Odbora za sport udruge Glas poduzetnika Ivana Ožegović otkriva da udruga nikada nije dobila odgovor na pitanje da im se prilože dokazi da su takva mjesta izvor zaraze. “Kada smo zahtijevali istraživanja na temelju kojih se donosi odluka o zatvaranju pojedinih sektora, nismo ih dobili. Zašto? Zato što ih nema”, tvrdi Ožegović.

U udruzi Glas poduzetnika smatraju da su sportsko-rekreativni plesni klubovi neopravdano pogođeni odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite zbog nedovoljne upućenosti u djelatnost. “Nakon dugih osam mjeseci, radi se o djelatnosti koja je sada ugrožena. Učitelji sportskog i rekreativnog plesa, licencirani hrvatski i međunarodni plesni suci i plesači traže da se ova djelatnost prestane diskriminirati i da im se što prije omogući rad uz pridržavanje svih epidemioloških mjera”, zaključuje se u priopćenju.

Komentari