NEMA CJEPIVA! ‘Uspjet ćemo u tome, da ne bi netko mislio da nećemo’, Capak komentirao cijepljenje

Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da se cijepljenje protiv koronavirusa za sada obustavlja. Pošiljke Pfizerovog cjepiva kasne, pa će se trenutne zalihe čuvati za docjepljivanje.

Stožer će za vikend imati sastanak na kojem će raspravljati o trenutnim mjerama. Pozivaju na oprez zbog pojave mutiranih varijanti virusa. U Brazilu je došlo do pojave trećeg, novog soja.

“Premalo se toga zna, ono što se zna, sve na razini percepcije čini se da soj iz Britanije nije izazvao teže oblike, no ono što znamo da povećanim brojem na zdravstveni sustav, povećava se smrtnost zbog bolesti i infekcije. Cijela Europa se složila da situaciju treba ozbiljno pratiti. Treba povećati sekvenciranje”, izjavila je Alemka Markotić.

Capak je otkrio da su nezadovoljni s isporukom cjepiva jer Pfizer nije isporučio ugovorene brojke. Pošiljka od Moderne kasni tjedan dana, tako da će nova cijepljenja morati obustaviti,  a zalihe čuvati za one koji trebaju primiti drugu dozu.


“Nismo zadovoljni dinamikom, to je daleko od obećanog. Dodatno nam se otežava jer su nam dane veće količine na početku pa nam se sad količine smanjuju što otežava provedbu plana cijepljenja. Uspjet ćemo u tome, da ne bi netko mislio da nećemo, no morat ćemo obustaviti nova cijepljenja jer nemamo dovoljno da počinjemo nova cijepljenja s Pfizerom. Moderna je također odustala od doza koje je u početku obećala, s tim da su nas jučer obavijestili da će i kasniti tjedan dana sa sljedećom isporukom”, izjavio je Capak kako prenosi N1.

Markotić je dodala da je riječ o novom cjepivu koje je potrebno dodatno kontrolirati, što također usporava cijeli proces. Istaknula je da nije riječ o političkoj odluci.

“Jednu stvar treba uzeti u obzir, nije sve politika. Htjela bih istaknuti jer sam radila u Imunološkom zavodu. To je novo cjepivo, treba ogromni kapacitet za proizvodnju. To je zahtjevan posao. Morate pratiti i kontrolirati to cjepivo, to su skupe i zahtjevne stvari. Ne postoji niti jedan proizvođač kojem su sve serije savršene i to su dodatni problemi i to može biti i jedan od razloga što će pošiljke cjepiva biti odgođene”, pojasnila je Markotić.

Komentari