NEMA CJEPIVA, NEMA KONCERATA? Epidemiolog Kolarić najavio ograničenja za one koji odbijaju cijepljenje?

Photo: Pixabay, ilustracija

“Ovaj korak početak je kraja pandemije”, komentirao je u nedjelju početak cijepljenja epidemiolog Branko Kolarić.

No, čini se da je važno naglasiti početak, jer Kolarić tvrdi da dolazak cjepiva ne znači i da možemo prestati nositi maske.

“Bez obzira što smo se cijepili i što smo imuni, i dalje trebamo nositi maske i pridržavati se mjera dok god ne proglasimo kraj epidemije. Razlog je što osoba koja ili preboli ili se cijepi više se neće zaraziti od nekog drugog, ali može zarazu prenijeti od osobe A na osobu B”, pojasnio je za N1.

“Ni cjepivo ni preboljenje ne štiti od toga da možemo i dalje biti prijenosnici zaraze. Zbog toga ćemo se morati i dalje sljedećih mjeseci pridržavati mjera. Srećom imamo pad broja zaraženih, ali još uvijek je 20 posto od testiranih pozitivni, s čim ne možemo biti zadovoljni”, dodaje epidemiolog.


Naglasio je kako će se voditi evidencija cijepljenja te da će se najvjerojatnije raditi o e-dokumentu.

“Cjepivo neće biti obavezno, možda će biti nekih beneficija, odnosno ograničenja za ljude koji se neće cijepiti u smislu putovanja avionima, odlaska na koncerte, grupno druženje ili nešto tako jer moramo dostići jednu razinu građanske odgovornosti – cijepljenjem osim što štitim sebe, štitim i onoga kraj mene”, zaključio je Kolarić.

Komentari