NEDOSTAJU VAM CLUBBING I SVADBE? Troskot otkriva kako će izgledati pilot projekti i imamo li šanse za povratak u ‘staro normalno’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Vjenčanja, poslovni domjenci, koncerti… Sva gotovo zaboravljenja okupljanja možda će se uskoro ponovno odvijati, ako Nacionalni stožer bude zadovoljan rezultatima pilot projekata. Naime, prvi projekt planiran je već za četvrtak 13. svibnja, a radi se o poslovno-privatnom domjenku sa 80 do 100 uzvanika, cijepljenih sa dvije doze cjepiva unazad dva tjedna.

“Na prvom domjenku će biti takva vrsta uzvanika koji će nakon sedam dana morati doći na HZJZ i testirati se da vidimo što se dogodilo po pitanju širenja pandemije, do čega ne bi trebalo doći jer se radi o cijepljenim osobama.

Drugi događaj je dva dana poslije, u subotu, simulacija svadbene svečanosti s više od 100 uzvanika. Sve će biti po uzoru na svadbu s večerom, glazbom uživo, plesom. Tu će biti tri vrste uzvanika – oni koji su preboljeli koronavirus unazad šest mjeseci, cijepljeni i oni koji imau negativan PCR test, ne stariji od 48 sati”, objasnila je Žakline Troskot iz Nezavisne udruge ugostitelja, prenosi N1.

Do 20. svibnja, otkriva, trebalo bi se znati jesu li projekti uspjeli. No, to nije sve. U planu su i drugi pilot projekti poput koncerata s većim brojem ljudi.


Moglo je započeti ranije

“Razgovara se o tome, nije još definirano, ali u planu je da se i to isproba. Te probe će se uzeti u obzir kod donošenja mjera i kako bismo mogli otvoriti, ući u neko staro normalno. Datumi nisu spominjani, ali pričalo se da je moguće od kraja svibnja, početka lipnja, razmatrati nove mjere ako sve dobro prođe”, rekla je.

To vjerojatno ne bi značilo potpuno popuštanje mjera za tu industriju, a održavanje ljetnih festivala na otvorenom vjerojatno će dijelom ovisiti o tome kako prođu ovi projekti. No, priznaje Troskot, bila bi zadovoljnija da su se ovakvi projkti započeli ranije.

“Bili bismo sretniji da smo počeli ranije s tim, ali zadovoljni smo da ima sluha, da idemo korak naprijed, da ne bude kao prošle godine da smo stalno zatvoreni. Odvijaju se već neka događanja sa skupinama ljudi, ali to je najčešće na otvorenom. Mi težimo tome da proradimo i u unutarnjim prostorima, želimo doći do te faze”, komentirala je.

Neki ne radi osam mjeseci

No, neće svima “sunce svanuti”. Najgore je zaposlenima u event industriji.

“Imamo ugostitelje koji su skroz zatvorili, oko tisuću zasad. Bojimo se onoga što dolazi, radi se o puno zombi firmi koje žive na aparatima države. Tek kad se to isključi, vidjet ćemo tko će biti u mogućnosti pokrenuti ponovno poslovanje. Najesen nas čeka prava slika.

“Event industrija, catering, koncerti, festivali, ne rade već osam mjeseci uopće, sigurno su najviše pogođeni, ali nije bolje ni kolegama koji nemaju terasu u ugostiteljskim objektima. Tu će sad najsposobniji uspjeti prevadati, ali bit će teških trenutaka”, zaključuje Žakline Troskot.

Komentari