‘Nastavi li se porast, morat ćemo opet razmisliti o agresivnijim mjerama’ Imunolog o povećanju broja novooboljelih u Hrvatskoj

Marko Lukunic/PIXSELL/Ilustracija

Hrvatska je jučer zabilježila drastičan porast oboljelih od koronavirusa, točnije rast za 25 posto. Kako će stanje biti danas, doznat ćemo oko 11 sati, a profesor Stipan Jonjić, virusni imunolog za središnji Dnevnik HTV-a objasnio je zbog čega je došlo do povećanja novooboljelih. Ističe da je najveći razlog dolazak novih varijanti virusa jer se brže širi.

Dodaje i da je sreća u nesreći što znamo koje su mjere efikasne u borbi protiv svih sojeva.

“To su mjere koje smo dosad imali i koje su bile efikasne. Ako se nastavi porast, morat ćemo o tome opet razmišljati agresivnije, jer ako se to ne napravi, bojim se da ćemo u idućim tjednima ući u žešću pandemiju“, tvrdi Jonjić i dodaje da su cjepiva jedini izlaz iz ove krize.

“Možda se nećemo kod novih varijanti zaštititi ovim cjepivom, ali ćemo se vjerojatno zaštiti od teških oblika bolesti i smrtnosti”, objašnjava.


Smatra da je cijepljenje jednom dozom idealno za ljude koji su preboljeli koronavirus.

“Na taj način s tom jednom dozom revitalizirali bismo imunost koju smo stekli tijekom infekcije i to bi trebalo biti dostatno. Ne vidim potrebu da ljudi koji su preboljeli covid-19 dobiju drugu dozu, ali o tome ne odlučujem ja. Ali smatram da na taj način možemo uštedjeti znatnu količinu cjepiva”, kaže Jonjić, te objašnjava važnost druge doze.

“Znamo da ona povećava kvalitetu i intenzitet odgovora, ali ona može biti infekcija koju neželjeno steknemo. Najbolje bi bilo da dođe dovoljno cjepiva da možemo procijepiti građane, ali ako ne dođe, treba ozbiljno razmišljati da idemo s jednom dozom, a kad dođu bolja vremena, onda nastaviti s drugom dozom”, tvrdi i dodaje da se primanje druge doze može rastegnuti.

Komentari