NAKON OVOG NEĆE SPAVATI MIRNO: Dalija Orešković oštro po državnom vrhu, smatra da su licemjerni i daju samo pusta obećanja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Dalija Orešković se na svom Facebooku profilu osvrnula na današnje nemile događaje, kao i posjet državnog vrha potresom najpogođenijeg područja. Njezinu objavu prenosimo u cijelosti:

“Među prvima koji su posjetili potresene i prestrašene građane Siska i Petrinje bili su predstavnici upravo onih političkih stranaka koje su krive i odgovorne za zapuštenost, osiromašenost i napuštenost ovih gradova i čitavog kraja.

Ponovno vidimo iste najave i ista obećanja kao i nakon razornog potresa u Zagrebu početkom godine. Zagreb još nije niti krenuo u pravu obnovu, ljudi koji su ostali bez krova zimu čekaju u kontejnerima, ali to nikoga nije spriječilo da se prošeta područjima za koja do jučer nitko nije pokazao bilo kakav interes, obećavajući nerealnu i ekonomski neodrživu pomoć.

Građanima Siska, Petrinje i ostalih mjesta pogođenih današnjim potresom potrebna je naša pomoć. Brza, stvarna i konkretna, a ne paradna. Hitnim interventnim mjerama potrebno je spriječiti daljnju štetu na objektima i zbrinuti ljude. U tome moramo biti solidarni, i kao država i kao pojedinci, te poduzeti sve što je moguće bez ikakve odgode. U tu svrhu nužno je aktivirati sve raspoložive resurse.


No u odnosu na modele po kojima bi se trebala provoditi obnova, vrijeme je ispravak pogrešnog smjera koji je osmišljen za Zagreb i okolicu. Država je dužna stvoriti uvjere za razvoj i napredak, omogućiti jednakost i sigurnost svih svojih krajeva, a građanima otvoriti prostor za egzistenciju i ekonomski prosperitet.

Od zakrpavanja i vraćanja na stanje kakvo je bilo u trenutku potresa, dugoročno ćemo stvarati samo daljnju, nepopravljivu štetu. Hrvatska se nalazi na trusnom području.

Odgovornost prema svim građanima obvezuje nas na stvaranje jasnog plana uspravljanja s rizicima od potresa kao i na usmjeravanje javnih financija u sigurnost svih krajeva te stvaranje uvjeta za njihov ekonomski rast”, napisala je.

Među prvima koji su posjetili potresene i prestrašene građane Siska i Petrinje bili su predstavnici upravo onih…

Objavljuje Dalija OreškovićPonedjeljak, 28. prosinca 2020.

Komentari