‘Najvažnije je sačuvati radnike. Nije isto zarazi li se učenik ili nastavnik’

Screenshot HRT

Zamjenica ravnatelja HZJZ Krunoslava Capaka, Ivana Pavić Šimetin gostovala je u N1 emisiji Točka na tjedan gdje je komentirala aktualni početak nove školske godine s primjenom novih mjera u borbi protiv koronavirusa.

Pavić Šimetić na početku je istaknula kako škola ne može utjecati hoće li netko doći zaražen u školu. To naročito ovisi o tome kako se pojedinici ponašanju u okruženju i privatnom životu.

Nadalje, izvodila je kako će cijeli razred završiti u samoizolacija ako nastavik bude pozitivan i da je bio u tom razredu. Osim toga, u izolaciju će ići i svi ostali nastavnici koji su predavali razredu.

‘Ne možemo utjecati hoće li netko od djece ili nastavnika biti pozitivan, ali možemo spriječiti daljnje širenje’, rekla je.


Objasnila je i situaciju kad bi škola mogla biti zatvorena.

‘Škole će se zatvoriti u onom trenutku kada svi ili većina nastavnika bude u samoizolaciji. Sastanci se onda većeb broja nastavnika ne bi trebali obavljati uživo. Moram napomenuti kako je najvažnije sačuvati radnike. Nije isto kada se zarazi učenik ili profesor. U slučaju da se zarazi jedan učenik, škola može nastaviti dalje s radom’

Za kraj zamjenica ravnatelja HZJZ-a naglasila je kako je najbitnije pratiti epidemiološke mjere kako bi se daljnje širenje virusa spriječilo te kako će ova pandemija ostaviti duboki trag na cijelu civilizaciju.

Istaknula je kako je bilo teško napisati neke upute kojih se treba pridržavati u školama jer su zapravo u potpunoj suprotnosti s dosadašnjim načinom odgajanja djece, prenosi N1.

Komentari