Nacionalni stožer predstavio najnovije mjere: Uvode se maske u zatvorenim prostorima! ‘Lockdown’ nije predmet rasprave!

Photo: Davorin Višnjić/PIXSELL

U posljednja 24 sata zabilježen je 181 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 2712.

Među njima su 404 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 27 pacijenata.

Preminule su 3 osobe. Preminule su tri muške osobe: OB Bjelovar, 1931. godište; KBC Osijek, 1951. godište i OB „Dr. T. Bardek“ Koprivnica, 1942. godište.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježena 20.621 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 327 preminulo, ukupno se oporavilo 17.582 osobe od toga 284 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 14.048 osoba.


Do danas je ukupno testirano 360.976 osoba, od toga 2461 u posljednja 24 sata.

Press konferencija Nacionalnog stožera civilne zaštite

“Kao što ste i sami svjedoci brojevi novozaraženih koronavirusom u Hratskoj se kontinuirano povećavaju. Današnju brojku, 181 novozaraženih ne bi ocijenio potpuno realnom s obzirom na stanje. Znamo da se radi o rezultatima testiranja koja su provedena u nedjelju, kad se provodi najmanje testiranja”, kazao je na početku obraćanja Stožera ministar Božinović.

Pravu sliku dobit ćemo tek od srijede, ustvrdio je ministar.

S time ne možemo biti zadovoljni. Unatoč tome što možemo reći da epidemiološka situacija ničim ne odudara, posebno među članicama EU, dodao je.

Ministar je ustvrdio kako moramo pribjeći različitim mjerama kojima bi osnažili borbu protiv koronavirusa.

Novim odlukama propisane su mjere javnog okupljanja za više od 50 ljudi a koja nisu obuhvaćena posebnim preporukama HZJZ-a.

Društvena okupljanja za koje se odbije tražena suglasnost koju će morati pribaviti organizatori, ili ona za koje je na temelju odluke ona trebala biti zatražena a nije zatražena, ne smiju se održati.

Uz to županijski stožeri imati će pravo regulirati način okupljanja, ovisno o epidemiološkoj situaciji, no način i postupanje je isti za sve.

Također uvodi se obveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, ipak postoje izuzeci, koji će biti objavljeni ili već jesu na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Odluke stupaju na snagu s današnjim datumom 12.10.2020., a sutra se planira set odluka i mjera na organizaciju i rad ugostiteljskih objekata.

U ovom trenutku procjena je kako bi nošenje maski na otvorenom bilo dobro gdje nije moguće održati fizički distancu. U sklopu organizacija, primjerice društvenih događanja, sigurno je da će epidemiolozi, koji daju preporuku lokalnom ili regionalnom stožeru, procijeniti hoće li dopustiti događaj a pritom mogu, ukoliko procjene, tražiti kao uvjet zelenog svjetla za održavanje takvog događaja, da se nose i maske, ali to ostaje na njihovoj procjeni, potvrdio je ministar Božinović.

Ukupno je 404 hospitaliziranih, a 27 je na respiratoru, potvrdio je Capak.

Alemka Markotić je rekla da je intezivna na Zaraznoj uglavnom popunjena, no kako je riječ o dinamičnog procesu, u kojemu svaki dan pristižu novi bolesnicvi, ali se isto tako i otpuštaju stari, oporavljeni.

Beroš kaže da se u medijima pojavio netočan podatak o tome da je manjak liječnika koji znaju raditi s respiratorima.

“To nije točno”, rekao je.

“Imamo preko 800 respiratora i činjenica da jedan anesteziolog nadzire više respiratora, broj specijalista je dovoljan”, rekao je.

Krunoslav Capak govorio je o smanjenju dana u samoizolaciji, dodavši kako epidemiolozi smatraju kako bi skraćivanje samoizolacije smanjilo skrivanje kontakata, što je ponovo ustvrdio kao jedan od velikih problema s kojima se nose epidemiolozi.

Odluka o smanjenju broj dana u smaoizolaciji još uvijek nije donesena, ali je dana na razmatranje.

Upitan o mogućnosti lockdowna Capak je kazao:”Napravit ćemo da to toga više nikada ne dođe”, jasno ustvrdivši kako lockdown nije predmet rasprave.

 

 

 

Komentari