‘MORAMO SE ZAMISLITI’ Lani je u Hrvatskoj preminulo najviše ljudi od kraja Drugog svjetskog rata

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Državni zavod za statistiku (DZS) u petak je objavio crne brojke. Lanjske je godine u Hrvatskoj preminulo ukupno 56.677 osoba, što je najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugog svjetskog rata.

Navode i kako je ukupan broj preminulih 2020. godine porastao je za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 4350 više.

Epidemija koronavirusa također je odigrala ulogu. Od službenog proglašenja epidemije u Hrvatskoj, broj umrlih porastao je za 13,2 posto od ožujka do prosinca 2020. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 5 523 više.

“U prosincu 2020. zabilježen je dosad najveći broj umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno bilo je 7 395 umrlih. U odnosu na prosinac 2019. to je povećanje od 77,3 posto ili 3 225 umrlih više, navodi DZS.


“Brojke umrlih su strašne i svi oni koji negiraju opasnost od covida-19 trebaju se duboko zamisliti. Hrvatska je prišle godine imala ne samo najveći apsolutni broj umrlih nego i najveću stopu mortaliteta od 14 promila od kraja Drugog svjetskog rata”, rekao je demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu za Jutarnji.

Komentari