MISE, PROPUSNICE, OKUPLJANJA… Evo što nas od toga čeka ili ne za uskrsne blagdane

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Nacionalni stožer civilne zaštite u četvrtak će donijeti odluku o novom setu mjera u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa. Tad istječu mjere koje su trenutačno na snazi, a hoće li biti pooštravanja, ovisi o epidemiološkoj situaciji.

Jutarnji list piše kako su još uvijek skloniji ideji da uz manje korekcije oko granica zadrže postojeće mjere, a restriktivnije se odnose na lokalnoj razini. No dio županija s lošom slikom nije pooštrio mjere, tako da je nemoguće da se to prelomi po cijeloj zemlji.

“Kod lokalnih stožera imamo šaroliku situaciju. Neki su vrlo aktivni. S druge strane, tog entuzijazma nema kod svih stožera. Mi ćemo i o tome morati voditi računa. Ne želimo s nekim mjerama ići predaleko u odnosu na neke stožere koji su se svojim prijedlozima potrudili. Ako su oni došli u situaciju da imaju bolje brojeve, ne bi bilo oportuno da se njih kažnjava. Ta situacija se može pojaviti. O tome ćemo morati razmisliti. Više nikome nije tajna kako se virus širi, kako se on može zaustaviti. Ako se svi posvetimo tome, onda ćemo imati bolju situaciju”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

U ponedjeljak je rekao kako se mjere izdaju na dva tjedna, ali ostavljaju prostora da se i prije isteka novog seta mjera naprave korekcije.


“Razmotrit ćemo mjere na nacionalnoj razini i donijeti odluku koja će vjerojatno vrijediti do sredine travnja. Pratit ćemo razvoj epidemije, mjere se mogu mijenjati i prije isteka roka do 15. travnja, što će ovisiti o razvoju situacije s koronavirusom u idućim danima”, istaknuo je Božinović.

Jutarnji list doznaje kako je trenutačna odluka da se prati stanje ovoga tjedna, a budu li brojke zaraženih i dalje rasle, donijet će restriktivnije mjere. Njihovi sugovornici kažu kako se mjere sigurno neće ticati zabrane napuštanja mjesta prebivališta, odnosno boravišta, no išle bi u smjeru onih koje su donijele Primorsko-goranska i Istarska županija.

Mjere koje su donesene u tim županijama tiču se smanjenja broja okupljanja na maksimalnih 15, zatim obiteljska okupljanja na maksimalno osam osoba iz dva različita kućanstva. Te županije zatvaraju teretane i obustavljaju rad dječjih igraonica i održavanja dječjih radionica.

Što se tiče škola, proljetni praznici počinju u četvrtak pa će osnovne i srednje škole biti zatvorene do 12. travnja. Mnoge zanima i što će biti s misnim slavljima. Neslužbeno se doznaje kako će se mise održavati, ali neće biti popuštanja kao što je to bilo na Badnjak i Božić, kada je iznimno dozvoljen veći broj vjernika u crkvama. Sugovornici Jutarnjeg kažu kako se nadaju da će se mise održavati na otvorenom, uz pridržavanje svih propisanih mjera, pa tako i onih o broju okupljenih na otvorenome.

Komentari