Medicinari ogorčeni mizernom naknadom koju su dobili za rad s covid pacijentima: ‘Bolje da nismo dobili ništa’

Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL, Ilustracija

Članovi sindikata šokirani su isplatom nagrada radnicima koji rade u sustavu zdravstva i socijalne skrbi i brinu o oboljelima od koronavirusa.

“Šokirani “sramotnom isplatom nagrada radnicima u sustavu zdravstva i socijalne skrbi koji skrbe o pacijentima i korisnicima koji boluju od bolesti covid-19, a koje su se svele na iznose od 5,26 kuna, 33 kune, 41,15 kuna 45 kuna pa sve skoro do 150 kuna, neki članovi sindikata smatraju da je to takvo omalovažavanje struke kakvo nikad nisu doživjeli u svojem poslu te razmišljaju da vrate te iznose na račun premijera Andreja Plenkovića ili ministra zdravstva Vilija Beroša”, rekao je predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Zaposleni u tom sustavu počeli su dobivati plaće koje su kako je najavljivano, trebale biti uvećane za 10 posto osnovne plaće svima koji su radili s covid-pacijentima. No, kod brojnih djelatnika ti su iznosi mizerni, nekad manji i od 20 kuna, piše Jutarnji.

“Bolje bi bilo da nismo dobili ništa”, rekao je Topolnjak.


U praksi se nagrada svela na mizerne iznose koji, napominje Topolnjak, u najboljem slučaju dosežu 200 kuna, što bi navelo na zaključak da je “osnovna plaća radnika u sustavu zdravstva od 50 kuna, pa do 2000 kuna!?”

‘Nagrade su minimalne’

No u praksi im je nagrada isplaćena samo za sate koje su proveli s oboljelima od covid-a 19.

Sindikalni povjerenik Marijan Novak iz KB-a Sestre milosrdnice, medicinski tehničar u Klinici za onkologiju i nuklearnu medicinu, kaže kako je jedino što je on sam dobio – covid-19 i 85 posto plaćenog bolovanja, unatoč obećanju da će dobiti stopostotnu naknadu zbog profesionalne bolesti.

Naglasio je kako su nagrade za rad s pacijentima oboljelim od covida minimalne te da je ministar na početku svog mandata svašta obećavao, a sada izbjegava razgovor sa sindikatima i šalje svoje zamjenike.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je visina iznosa naknade u domeni ravnatelja bolnica.

Predsjednica sindikata medicinskih sestara, Anica Prašnjak, rekla je da su zatražili od predstavnika da jave ako ima nelogičnosti.

“Zasad smo dobili prigovore, primjerice, iz gospićke bolnice. Iz Zagreba još nisam dobila pritužbe. Neki kažu da je problem nastao u FINA-i, u COP-u, ali to tek treba vidjeti. Zatražili smo od svojih predstavnika da vide stanje u svojim ustanovama i da nam jave ako ima nelogičnosti”, zaključila je.

Komentari