Markotić: ‘U Hrvatskoj se cijepilo oko 46 tisuća građana, kod 80 osoba zabilježene blage nuspojave’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL/POOL

U Hrvatskoj se do kraja ovoga vikenda 17. siječnja protiv koronavirusa se cijepilo nešto više od 46 tisuća građana, a navedenu situaciju komentirala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

Kod 80 osoba zabilježene su blage nuspojave, te jedna teža alergijska reakcija koju su liječnici spremno dočekali i „riješili kako treba“.

Ravnateljica Markotić u Dnevniku HTV-a napomenula je i da se nakon druge doze cijepljenja očekuju “neke nuspojave poput temperature i bolne ruke” ali da nisu zabilježene opasne nuspojave ni tijekom kliničke studije, niti prilikom cijepljenja u zemljama u kojima je cijepljen veći broj ljudi.

Dodala je i da ćemo uskoro imati četiri proizvođača cjepiva, budući da je naručila velike količine cjepiva AstraZenece, koje bi krajem mjeseca moglo biti odobreno, a ohrabruje i najava za Johnsonovo cjepivo, za koje će se “izgleda puno brže moći predati dokumentacija”.


“Epidemiološka slika sve je bolja, ali pri popuštanju mjera treba biti oprezan, jer se širi novi soj virusa”, zaključila je Markotić.

Komentari