Markotić o novom soju koronavirusa: ‘Mutacije se šire i do 70 posto brže’

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Na današnjoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite, donesena je odluka da se aktualne mjere produljuju. Iako pozitivni trendovi postoje, popuštanja nema.

“Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Do 31. siječnja. Radi se o tri odluke: do daljnjeg ostaju zatvoreni svi ugostiteljski objekti, teretane, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu”, objasnio je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ”Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić osvrnula se na nove mutacije virusa.

“Moramo paziti na bolničke kapacitete koji tek sad malo olakšavaju. Tu su i mutacije iz Ujedinjenog kraljevstva i Južne Afrike, i vjerojatno ovaj veliki porast u VB je vjerojatno zbog toga, mutacije su gotovo 70 posto virulentnije“, rekla je Markotić i objasnila kako se ponašaju mutacije virusa.


“Jučer su razne zemlje rekle da se preporuča praćenje i sekvenciranje različitih uzoraka da vidimo što se događa u različitim zemljama. Zasad mutacije ne uzrokuju tešku klinički sliku, ali su veći brojevi i veća je mogućnost ako se brže širi da će pogoditi više ljudi s komorbiditetima pa i to može rezultirati s visokom smrtnošću”, zaključila je.

Komentari