Markotić najavila ‘hrvatski model’ borbe, Beroš komentirao nošenje maski u zatvorenom

Photo: HINA/ Admir BULJUBASIC/ abu / POOL

”Ono što je važno jest ukazivati na važnost nošenja zaštitnih maski. Naime, održavanje fizičkog razmaka jedan je od najvažnijih načina sprečavanja širenja bolesti. Naravno da nije uvijek moguće održati distancu i u tim je slučajevima maska vrlo važan element. Možemo reći da ovih dana nošenje maske postaje gesta s porukom – čuvanje je vlastita odgovornost”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš gostujući u Dnevniku Nove TV  komentirajući najavu obveznog nošenja zaštitnih maski u zatvorenim prostorima.

Istaknuo je kako se još nije razgovaralo o sankcioniranju onih koji se toga ne pridržavaju, dodavši da “nitko na ovom svijetu nema resurse da bi kontrolirao nose li svi ljudi maske”.

”Sve je na odgovornosti. Moramo znati da nošenjem maske štitimo druge”, poručio je Beroš.

S druge strane gostujući u Dnevniku HRT-a ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je kako je pred nama novo izazovno vrijeme.


“Imamo iskustva, ali je bilo i opuštanja. Definitivno ćemo raditi kao i do sada. Imat ćemo hrvatski model, sukladno hrvatskim okolnostima. Pratimo što rade druge države u Europi, ali isto tako pratimo i što su tijekom jeseni i zime radili u Islandu, Australiji, Argentini, Čileu i drugim zemljama koje su imale dobrih iskustava”, kazala je Markotić.

Dodala je kako će u idućem vremenu veću važnost imati lokalni stožeri i tzv. “parcijalna zatvaranja”.

Nije željela potvrditi da će u pojedinim ugostiteljskim objektima i pojedinim županijama biti obvezno nošenje maski, a u drugima ne. Naglasila je kako su razgovori s predstavnicima ugostitelja u tijeku i sve bi se trebalo znati za desetak dana.

KORONAVIRUS U GRADSKOJ UPRAVI! Iz Grada poručuju da se vrši dezinfekcija prema protokolu

 

Komentari