Markotić, Capak i Božinović cijepili su se pred kamerama. Beroš otkrio kada i on planira isto

Screenshot N1

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 1071 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 5908. Nažalost preminule su 53 osobe, među kojima je bila i jedna mlada osoba od 36 g odina koja je imala astmu i pretilost.

Ovo je 316 dan od pojave covida-19 u našoj zemlji.

Dosad je cijepljeno 13798 osoba, a u Čakovcu je umrla cijepljena žena iz doma u Čakovcu.

“Imala je 82 godine, bila je u domu u Čakovcu. 27. 12 je cijepljenja, sljedeći dan je preminula pod slikom kardinalnog zatajenja. Dobili smo nalaz obdukcije. Nakon cijepljanje bila je urednog stanja, sljedećeg dana je isto ujutro sve bilo oko, oko 17 sati je došlo do pogoršanja stanja, pozvana je Hitna, međutim ona je sat kasnije umrla. Uzet je bris na covid koji je negativan, a obdukcija kaže da je bolesnica preminula od zatajenja srca, uzrokovano teškim promjenama srčanih žila. Bolovala je do astme, imala je poremečaje gutanja, imala je sondu, ležala je, jako je teško bila bolesna.. Njena smrt nema veze s cijepljenjem. Događaj će biti prijavljen HALMED-u, i dalje će se evakuirati, ali povjerenstvo je utvrdilo da smrt nema veze s cijepljenjem”, komentirao je Beroš.


Davor Božinoć naglasio je kako do popuštanja mjera neće doći.

“U ovom trenutku naše brojke jesu nešto bolje. Međutim, analizirajući našu situaciju i šire u Europi, vidimo naznake nečega što se već ponegdje naziva i trećim valom epidemije. Mnoge zemlje ulaze u novi lockdown, mi ćemo pažljivo pratiti sve trendove kako bi izbjegli sličan razvoj u Hrvatskoj. Nekoliko elemenata koje ozbiljno uzmimo u obzir, to su iskustva u Europi s nekim popuštanjima u posljednje vrijeme, tu je i pojava novog soja korone, koji se otkriva u sve većem broju članica, i nije isključeno da će prije ili kasnije biti otkriven u Hrvatskoj. Također, moramo paziti na efekte potresa, Božića i Nove godine. U tom kontekstu još nismo donijeli odluke, ali promišljanja o nekom popuštanju još nema“, kazao je.

Što se tiče nuspojava nakon cijepljenja Oxfordskim cjepivom šest ljudi je prijavilo nuspojave.

“Nuspojava je bolnost na mjestu uboda i ona je najčešće. I sam proizvođač je rekao da je ona najčešća. Za ostale nuspojave nismo dobili nikakve informacije”, napomenuo je Capak.

Pred kamerama za vrijeme konferencije za medije Stožera civilne zaštite cijepili su se Alemka Markotić, Davor Božinović i Krunoslav Capak. Cjepivo su primili u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

“Bio sam u nedoumici što i sam napraviti, i nakon konzultacija sa strukom, apsolutno podržavam cijepljenje, cijepit ću se kada moj stečeni prirodni imunitet padne. Tražiti dodatnu zaštitu kad nema dovoljno cijepljenja, ne smatram etički. U ovom trenutku sigurno bih nekom to cjepivo oduzeo. Nisam jedini koji je prebolio bolest, imamo ih 214 tisuća. Svi mi koji smo tri do 6 mjeseci od bolesti se u ovom trenutku ne bi trebali cijepiti, nego kad njihov stečeni imunitet se degradira”, rekao je Beroš i poručio da će se cijepiti kroz tri mjeseca i to javno.

Komentari