Liječnici upozorili na lažne oglase o lijekovima! ‘Mogu narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt’

foto:pexels/anna shvets

Sve češće se pojavljuju lažni i netočni oglasi o ljekovitim proizvodima, pripravcima i metodama, upozorili su iz Hrvatske liječničke komore i Hrvatske ljekarničke komore.

Pozvali su građane da ne nasjedaju na oglase o lažnim pripravcima. Također su pozvale nadležne institucije da žurno postupe u skladu sa svojim ovlastima.

Iz HLK-a i HLJK-a pojašnjavaju kako se u oglasima i tekstovima o lažnim pripravcima često pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Ističu da je stanje zadnjih mjeseci eskaliralo, a oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali su velikim interesom građana za tzv. ljekovitim proizvodima.

“Upozoravamo građane da se ovdje ne radi samo o neistinitom oglašavanju te eklatantnoj krađi identiteta uglednih stručnjaka, nego i opasnosti da proizvodi koji se tako oglašavaju sadržavaju toksične tvari koje mogu ozbiljno narušiti zdravlje, pa i uzrokovati smrt“, naglasio je dr. Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a.


Opasni primjeri lažnog oglašavanja

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, budući da takvi proizvodi nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi, navodi se u priopćenju.

Komore, kao i njezini članovi čiji su identiteti ukradeni te zlorabljeni, prijavili su te postupke nadležnim institucijama zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela i protuzakonitih radnji.

Obje komore najavljuju da će se u zaštiti zdravlja građana, obratiti i Vijeću za elektroničke medije, od kojeg očekuju donošenje preporuke elektroničkim medijima vezano uz ove opasne primjere lažnog oglašavanja.

Liječnika i Ljekarnička komora ujedno pozivaju nadležne institucije, uključujući Državno odvjetništvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo zdravstva te u konačnici i Ministarstvo kulture i medija RH, pod čijom su ingerencijom tiskani i elektronički mediji – da žurno postupaju u skladu sa svojim ovlastima, navodi se u priopćenju.

Komentari