KOLIKO ĆETE IZDVOJITI ZA BLAGDANE? Pogledajte cijene uskrsnih košarica, skromnija košta 700 kuna

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Dolaskom blagdana svjesni smo kako će nas kupovanje hrane i ostalih potrepština za slavlje “udariti po džepu”. Počeo je Veliki tjedan, vrijeme kada prosječno hrvatsko kućanstvo do samog Uskrsa potroši i do 15 posto više novca nego u ostalim tjednima tijekom godine. Iznimka je bila prošla godina, kada je zbog lockdowna zabilježen pad potrošnje.

Dnevnik.hr piše kako bi se ove godine mogao zabilježiti rast potrošnje, jer su cijene uglavnom slične prošlogodišnjima. Međutim, cijene diktira sadržaj. Tako će skromna košarica s osnovnim namirnicama koštati do 700 kuna, nešto bogatija u kojoj se nalaze riba i slatkši oko 1200 kuna, a ona s janjetinom i pićima i do 1800 kuna.

No blagdanski je stol nezamisliv bez šunke. I dalje su najtraženije one tradicionalne, slavonske, koje mogu težiti i više od 12 kilograma. Njihova je cijena između 70  i 100 kuna po kilogramu.

“Moje svinje su stare od 10 do 12 mjeseci i onda ide izrada, soljenje… Pet do šest tjedana, nakon toga ide dimljenje, to bude negdje do mjesec dana i onda ide u zrionu. Znači, gotovo godinu i pol da bi bila gotova za konzumaciju”, rekao je za Dnevnik.hr Zvonko Barić, proizvođač suhomesnatih proizvoda. Bez obzira na cijenu, njegove su sve šunke unaprijed prodane.


Očekuje se porast potrošnje za vrijeme blagdana, no još uvijek ćemo ostati daleko u odnosu na 2019., kada smo za Uskrs izdvojili gotovo milijardu i pol kuna.

 

Komentari