Koju poruku šalju ostalima? Iako su na prvoj crti obrane, cijepilo se samo pola zdravstvenih djelatnika

Foto: Edvard Susak/HINA/POOL

Iako je za cjepivom protiv koronavirusa nastala prava pomama, oni koji su na prvoj crti obrane cijepili su se u poprilično maloj mjeri. Svega pola zdravstvenih djelatnika cijepilo se od covida-19, s time da su se u većini bolnica u Hrvatskoj, liječnici cijepili u većem postotku od medicinskih sestara.

Što je stupanj obrazovanja niži, odaziv je bio manji, tvrdi ravnatelj jedne od zagrebačkih bolnica.

Ravnatelj Rebra za 24 sata otkriva kako se cijepilo između 80 do 90 posto liječnika, ali u ukupnom broju samo polovina djelatnika, što znači da su se medicinske sestre i ostali djelatnici cijepili u manjoj mjeri.  Slična situacija je i u Vinogradskoj gdje se cijepilo 96 posto liječnika, te 40 posto sestara, te 59 posto ostalih zdravstvenih radnika i 35 posto nezdravstvenih. Time je ukupna procijepljenost u Vinogradskoj također oko 50 posto.

Samo 35 posto sestara cijepilo se u KBC-u Split, a u cijelom KBC-u je 40 posto cijepljenih djelatnika.


“Kad sam vidio kako to sporo ide, sam sam krenuo među ljude govoriti zašto se cijepiti, zašto sam se ja cijepio. Sa mnom je bio predstojnik Klinike za infektologiju dr. Ivo Ivić. Zajedno smo napisali i listić zašto smo se cijepili, koji dvaput tjedno šaljemo na mail svima. Od tada ide malo bolje”, kazao je za 24 sata ravnatelj splitskog KBC-a, prof. dr. Julije Meštrović.

“Cijepili su se svi koji su željeli, bilo je dovoljno cjepiva, neka smo i vraćali, a oni koji nisu, uglavnom su mladi koji se valjda ne smatraju rizičnom skupinom”, ustvrdio je ravnatelj KB Dubrave, prim. dr. Ivica Lukšić.

Slična je situacija i u sisačkoj bolnici gdje se također cijepila polovina djelatnika, a ravnatelj Tomislav Dujmenović otkriva kako novih zapisivanja za cijepljenje ima  “na kapaljku”.

Statistika na razini cijele zemlje slična je kao i u pojedinim bolnicama, oko 56 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Situacija je bolja kod farmaceuta i biokemičara gdje je cijepljeno oko 70 posto djelatnika.

Komentari