Kako će izgledati polnoćka u Hrvatskoj? Kardinal Bozanić želi izmjenu odluke o broju vjernika

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Hoće li za polnoćke u crkvama moći biti više vjernika, pitanje je na koje sada još uvijek nema odgovora. No u Crkvi se, s najviših razina, upozorava na nelogičnost odluke o broju od 25 vjernika bez obzira na veličinu crkve.

Najangažiraniji u tome je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se u svome predbožićnom pismu pozvao na francuski primjer, gdje je broj vjernika bio ograničen na 30, ali su protiv te odluke ustali francuski biskupi, piše Večernji.

“U laičkoj Francuskoj na temelju odluke višeg tijela (u ovom slučaju Državnog vijeća) da bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, određeno je da se u roku od tri dana donesu mjere koje će voditi računa o proporcijama veličine crkve, kao i da se pravila o slobodi prodaje i industrijske proizvodnje primijene i na slobodu bogoštovlja. Sve to navodi na zaključak da je i u nas nužno donijeti propis koji će se temeljiti na sigurnosnoj fizičkoj udaljenosti među vjernicima. Tada se taj kriterij može primjenjivati sukladno veličini određenoga prostora, pri čemu taj isti kriterij, s određenim razumljivim odstupanjima, može biti primjenjiv i u drugim društvenim ozračjima”, napisao je kardinal Bozanić.

Crkva je, također, poručila da neće odustati od slavljenja misa s narodom, kao u prvome valu, no da će se prilagoditi uvjetima, što i dosad čini, pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera, kao i preporuka vjernicima da misna slavlja prate putem elektroničkih medija.


Komentari