Imate osjećaj da se stalno trese, ali niste sigurni je li stvarno potres? Stručnjaci objasnili o čemu se tu radi

Foto: Pixabay

Nakon snažnog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, još uvijek se zbraja šteta i posljedice. Mnogi građani cijelo vrijeme se pitaju jedno pitanje ‘imam li dojam da se trese ili se stvarno trese?’

Stručnjaci su objasnili o čemu je to riječ. Na pitanje jednog čovjeka, EMSC mu je odgovorio.

“Fantomski potresi (potresi koji postoje samo u umu) su fenomen koji su prijavili psiholozi, a utječe na ljude tijekom sekvence naknadnih potresa tj. aftershockova. To je povezano s tjeskobom i stalnom pripravnošću, pa se najmanja buka ili zvuk poput automobila može zamijeniti stvarnim potresom”, napisali su.

To su objasnili i iz Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

“Za očekivati je da kad nešto osluškujemo i kad nema gradske ‘vreve’ osjećamo i ono što bismo inače propustili. Potresi su jako česti, magnitude 2-2.5 po Richteru na području Republike Hrvatske godišnje ima više od 200 (u slučaju serije potresa ih je još i više). Isto tako, mnogi ljudi iskusit će i tzv. “fantomske potrese” tj. u jeku traumatičnog iskustva poslije potresa, osjetit će gibanje premda ga nije bilo. Inače, vrlo osjetljive osobe osjetit će potres minimalne magnitude oko 2.0 i to pretežno na višim katovima kuće. Ova serija potresa događa se u gusto naseljenom području i popraćena je zvukom (poput tutnjave ili grmljavine) pa pojedinci primijete i potrese manje magnitude”, pojasnili su zabrinutim građanima.

Klinička psihologinja Andreja Bogdan za 24sata objasnila je da visoki stres i traume mogu prouzročiti fantomske potrese.

” Situacija u kojoj se nalazimo još uvijek je za sve nas neizvjesna. Tlo još uvijek podrhtava, svaki dan se bilježe potresi manje jačine, nitko ne može sa sigurnošću reći da je opasnost prošla. Doživjeli smo veliki stres, podrhtavanje tla možemo doživjeti kao smirivanje opasnosti, ali kako u to ne možemo biti sigurni istovremeno to možemo interpretirati i kao nagovještaj novog potresa.

Intenzivan stres koji je praćen velikim strahom još uvijek nas drži u fazi alarma, burno reagiramo i na vrlo slabe zvučne, ali i sve druge podražaje. Osjetljivost na određene podražaje i stanja u našoj evolucijskoj povijesti bila je korisna za preživljavanje. Kako situaciju još uvijek percipiramo opasnom i postoji vjerojatnost da ćemo ponovno biti ugroženi većina nas funkcionira u ‘modu’ za preživljavanje. Zbog toga sada mnoge zvukove koje ranije nismo ni registrirali, kao što su zvuk i vibracija tla prilikom prolaska tramvaja, percipiramo kao upozorenje što kod nas izaziva strah, anksioznost. Takva preosjetljivost koja je posljedica stresa visokog intenziteta i traume može dovesti do doživljaja koji nisu posljedica stvarnih podražaja, u ovoj situaciji podrhtavanja tla i potresa, pa se nazivaju fantomski potresi”, rekla je psihologinja.

‘Ne moramo svaku ponuditi čajem’

Rekla je i kako će te reakcije i fantomski doživljaji potrajati još neko vrijeme.

“Spavanje je prirodan način na koji otpuštamo stres i potreban za dobro funkcioniranje. Ovakve reakcije i fantomski doživljaji pratit će nas još neko vrijeme. Tek ukoliko potraju dulje od tri mjeseca i počnu znatno otežavati naše svakodnevno funkcioniranje korisno je potražiti pomoć psihijatara i psihologa”, dodala je.

Savjetuje i da se ne dopušta da takve misli preokupiraju već treba misliti na nešto drugo.

“Da parafraziramo jednu zen poslovicu, svakakve misli i osjećaji ovih dana nam dolaze u posjetu, ne moramo svaku ponuditi čajem”, rekla je psihologinja.

Stalno praćenje podataka o potresu putem aplikacija mogu nas dodatno fokusirati i pojačati neugodne misli pa će služiti kao njihovi potkrepljivači, a mala je vjerojatnost da će povećati osjećaj sigurnosti i umiriti nas, objašnjava psihologinja.

Otkrila je i koliko dugo to može potrajati.

“Ovakve reakcije i fantomski doživljaji pratit će nas još neko vrijeme. No ukoliko potraju dulje od tri mjeseca i počnu znatno otežavati naše svakodnevno funkcioniranje korisno je potražiti pomoć psihijatara i psihologa”, zaključila je.

Komentari