Imamo 777 novih slučajeva zaraze koronom! Plenković: ‘Sada je iznimno važno držati se epidemioloških mjera jer želimo osigurati turističku sezonu’

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Počela je 48. sjednica Vlade, a pored aktualne situacije po pitanju koronavirusa, na dnevnom redu bit će i nacrti prijedloga izmjena i dopuna nekoliko zakona.

Uvodnu riječ održao je premijer Andrej Plenković.

“Situacija nam je relativno dobra. Šesti smo najniži u EU, imamo ipak najnižu incidenciju u srednjoj Europi. U našem okruženju se vidi veliki rast, i moramo biti oprezni. Porast je u nekim jadranskim županijama”, rekao je Plenković te se osvrnuo na turističku sezonu koja nam se opasno bliži.

“Sada je iznimno važno držati se epidemioloških mjera jer želimo osigurati predstojeću turističku sezonu”, istaknuo je.

Dodao je da su  u srijedu ministri Aladrović i Malenica imali sastanak s članicama Ženske sobe.

“Ići će se u izmjene kaznenog zakona, seksualno uznemiravanje će se goniti po službenoj dužnosti “, rekao je Plenković.

Nakon sjednice Vlade, premijer odlazi u Bruxelles gdje će, uoči sjednice Europskog vijeća potkraj mjeseca, održati sastanke s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskoga vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Europskog parlamenta Davidom Sassolijem, a sastat će se i s povjerenicima u Europskoj komisiji.

Teme razgovora bit će prioriteti Hrvatske oko izrade Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, distribucije cjepiva, borbi protiv COVID-19, kao i ambicije za ulazak u schengenski prostor i europodručje te druge teme.

Plenković će održati i niz bilateralnih susreta, među kojima i s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom te belgijskim premijerom Alexanderom De Croom.

Ministar zdravstva Vili Beroš  izvijestio je da danas imamo 777 novih slučajeva zaraze koronavirusom, te da je udio zaraženih u broju testiranih 11.5 posto.

“Preliminarni podaci HZJZ-a na 400 uzoraka pokazuju da je 25% do 26% pozitivnih nalaza, to je postotak građana koji su bili u kontaktu s koronavirusom. Test neutralizacije pokazat će koliko je njih i imuno na covid-19”, kazao je Beroš.

“Uslijed brojki novozaraženih ovaj tjedan broj aktivnih slučajeva porastao je za 19 posto, broj hospitaliziranih za 18 posto. Svatko od nas utječe na epidemiološku situaciju, moramo poštovati epidemiološke mjere kako ne bismo poništili dosadašnji napredak”, nadovezao se.

Komentari