HRT BEZ MILOSTI! Baka Miljka (91) od mizerne mirovine daje 80 kn za TV pretplatu iako ne bi trebala!

foto:pexels

Gospođa Miljka Didulica, 91-godišnjakinja iz okolice Sunje, za pretplatu HRT-u daje punih 80 kuna, što je ogroman udarac na njenu malu mirovinu koja iznosi 723,98 kuna. Usprkos tome što je imovinski status bake Miljke neosporno loš, nema pravo na povlaštenu pretplatu u visini 40 kuna koja postoji baš zbog najugroženije skupine umirovljenika. Njezina nećakinja se Jutarnjem listu obratila s pričom o tome kako nije uspjela uvjeriti HRT da se smiluje siromašnoj starici.

Kako je pretplata glasila na ime bakinog pokojnog supruga, prvi korak bio je da pretplatu prebace na nju. „Pronašla sam informaciju kako umirovljenici koji primaju mirovinu manju od 1500 kuna imaju pravo plaćati povlaštenu pretplatu, u iznosu od 50 posto pune pretplate, zbog čega sam u ime svoje strine HRT-u poslala upit u kojem sam ih zamolila da joj odobre plaćanje povlaštenog iznosa te im priložila presliku iznosa njene mirovine”, ispričala je za Jutarnji list njena nećakinja.

S HRT-a su pretplatu pristali prebaciti na Miljku Didulicu, ali povlaštenu tarifu nisu joj odobrili. Naime, prema propisima HRT-a, pravo na plaćanje povlaštene pretplate imaju oni umirovljenici koji primaju do 1500 kuna mirovine iz proračuna, a koji su 12. listopada 2015. godine bili zavedeni u evidenciji HRT-a kao obveznici plaćanja pristojbe. S nacionalne radiotelevizije objasnili su kako je datumska granica postavljena zato da se izbjegnu zlouporabe.

„Ovo pravo je omogućeno samo onima koji su to pravo ostvarivali 12. listopada 2015. godine, da ne bi dolazilo do zloupotreba navedenog prava tako da se obveza plaćanja mjesečne pristojbe prenese s obveznika člana kućanstva koji ne ostvaruje to pravo na obveznika koji bi ostvarivao to pravo“, pojasnili su iz HRT-a za Jutarnji. Objašnjeno na konkretnom primjeru, to znači da se HRT boji kako bi u kućanstvima u kojima žive roditelji umirovljenici i djeca, ta djeca mogla prenijeti obvezu plaćanja na umirovljenika, i tako prevariti televiziju za 40 kuna.


Što se tiče gospođe Miljke, ona 2015. godine uopće nije mogla biti nositeljica pretplate, s obzirom na to da je pristojba glasila na njenog supruga. U trenutku kada je to napokon postala, nakon njegove smrti, povlaštena pristojba joj je odbijena jer u evidenciji HRT-a nije bila zabilježena kao korisnica pet godina ranije, piše Jutarnji.

Komentari