‘HOLDING JE BAHAT’ Radnička fronta protiv rasprodaje odmarališta, evo što predlažu

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ideja Zagrebačkog holdinga da rasproda šest turističkih nekretnina i odmarališta na Jadranu za ukupno 61 milijuna kuna nije oduševila Radničku frontu pa su u petak članovi stranke ponudili svoje rješenje za ove nekretnine. Smatraju da se u njih treba ulagati, tj. obnovit ih kako bi i dalje služila odmoru radnika, djece i mladih.

U “ponudi” je i ZET-ova vila Milda te depadansa u Velom Lošinju, procijenjene na skoro 18 milijuna kuna, a zastupnik RF-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini David Bilić podsjetio je da je sindikat ZET-a, kada je pristupio Holdingu, s njegovom upravom potpisao ugovor koji jamči da se u dogledno vrijeme neće prodavati ZET-ova odmarališta, a dođe li do toga, to obvezno mora biti u suglasju sa sindikatima.

“To se naravno nije dogodilo. Holding se vrlo bahato odnosi prema tome i kaže da ima pravo odlučivati o tome kako mu je volja, a radnici se tu ništa ne pitaju”, istaknuo je Bilić.

Zauzeo se za potpuno drugačiji način odlučivanja po kojemu se prodaji neće moći pristupiti bez Radničkog vijeća, odnosno protivno interesima radnika.


Upozorio je da su bez pristanka Radničkog vijeća prodane i nekretnine gradske ustanove “Vladimir Nazor”, koja je podružnica Holdinga i bavi se osiguranjem ljetnih i zimskih odmora za djecu. Prodaju se, dodaje, i objekti u Dugoj Uvali, na Krku, Velom Lošinju, Skradinu i Skradu.

Bilić je istaknuo da bi se prodajom dječjih odmarališta posjed Holdingovih nekretnina smanjio na manje od trećinu. “Izgleda da u Gradu Zagrebu ne misle da sva djeca zaslužuju pravo na ljetovanje ili zimovanje”, upozorio je.

Saborska zastupnica RF-a Katarina Peović rekla je da je u EU 39 posto prosjek onih koji sebi ne mogu priuštiti odmor izvan mjesta prebivališta, dok je u Hrvatskoj 50 posto.

Ustvrdila je kako to što se Holding ne želi baviti turističkom djelatnošću pokazuje da nisu upoznati sa svrhom odmarališta, koja nisu elitni turizam već služe da odmor radnika i djece, na što bi trebao reagirati Državni ured za reviziju.

Komentari