HND najoštrije osudio napad Živog zida na novinarku; Živi zid: ‘Spremni smo na sud’

FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje teški verbalni napad stranke Živi zid na novinarku Jutarnjeg lista Željku Godeč, objavljen na Facebook stranici te stranke. Objava Živog zida i komentari ispod nje predstavljaju poziv na linč novinarke zbog njezinog novinarskog rada, stoji u objavi HND-a.

Stranka je sporni tekst objavila u subotu, a HND u objavi za medije piše kako Živi zid “nasrće na novinarku teškim uvredama i osobnim diskvalifikacijama zbog njezinih novinarskih tekstova”.

“U tim je tekstovima Godeč problematizirala način rada ključnih aktera te stranke poput Vladimire Palfi za koju je otkrila da se lažno predstavljala kao diplomirana inženjerka građevine, iako građevinu nikada nije studirala, analizirala načine djelovanja vodstva te stranke i njezinog zastupničkog kluba, te ukazivala na netransparentno trošenje stranačkog novca.


Neposredan povod za divljački verbalni napad Živog zida na novinarku je njezin tekst objavljen u subotnjem prilogu Jutarnjeg lista pod naslovom „Sve financijske rupe u Živom zidu“. U njemu Godeč prenosi nalaze Državne revizije o problematičnom financijskom poslovanju Živog zida u 2017., podsjeća da je ta stranka zbog netransparentnog trošenja stranačkog novca prijavljena DORH-u, a donosi i rezultate vlastitog novinarskog istraživanja vezanog uz stranačke financije Živog zida.

U svojoj huškačkoj objavi Živi zid ne opovrgava ni jedan jedini navod iz tog teksta, kao ni iz njezinih prethodnih tekstova, već napada novinarku „ad hominem“. Komentari na Facebook stranici Živog zida žestinom i vulgarnošću uvreda novinarke i kao osobe i kao žene primjer su besprizornog huškačkog govora i napada na novinarske slobode. Taj je govor utoliko opasniji jer dolazi od parlamentarne političke stranke koja se javno predstavlja kao zagovornica novinarskih sloboda i pretendira preuzeti vlast”, napisali su iz HND-a.

Živi zid je nakon osude Hrvatskog novinarskog društva u više navrata reagirao na službenoj Facebook stranici.

U jednoj su objavi napisali kako su spremni ići na sud.

“Idemo do kraja i prvi put u povijesti postojanja stranke, spremni smo na sud i na borbu do kraja”, stoji u objavi.

Komentari