HGK od članarina ubire stotine milijuna kuna, a iznenadit će vas tko je među prvima predlagao ukidanje obveznog članstva

FOTO: Wikipedia

Ukidanje obveznog članstva u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) prijedlog je Mosta koji je digao članove vladajuće stranke na noge. Naime, premijeru Andreju Plenkoviću, a ni njegovim stranačkim kolegama, prijedlog se nije nimalo svidio zbog čega je i šef stranke ušao u oštru polemiku s oporbom. Iz navedenog se čini da HDZ strahuje od izglasavanja ovog prijedloga.

Valja podsjetiti kako se Komora i ranije nalazila na meti kritičara još od perioda kada je njome upravljao Nadan Vidovišević. Vjerovali ili ne, jedan od prvih predlagatelja ukidanja obveznog članstva Komori bio je bivši ministar poduzetništva Gordan Maras, no njegove najave nisu pale na plodno tlo.

Inače, financijski plan Gospodarske komore koji se odnosi na ovu kriznu godinu iznosi oko 230 milijuna kuna, slično kao i rashodi. Većina prihoda odnosno čak 71 posto na račun Komore slije se od članarina, a od prodaje svojih usluga uprihode oko pet posto. Ostatak se odnosi na prihode od imovine ili pak na transfere iz proračuna lokalnih jedinica. Prema planu za ovu godinu prihodi od članarina trebali su iznositi oko 160 milijuna kuna, te je projekcije doduše dijelom poremetila korona kriza, no ne previše značajno.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori zaposleno je više od 500 osoba, a ukupni troškovi zaposlenika iznose oko 90 milijuna kuna, to je ujedno 40 posto ukupnih troškova ove organizacija. Na plaće odlazi oko 73 milijuna kuna, doprinose pokrivaju s 11 milijuna kuna, a pet milijuna odnosi se na ostale troškove. Nematerijalni troškovi komore premašuju sto milijuna kuna, na različite tipove usluga odvajaju preko 70 milijuna kuna, a osim toga imaju i niz vanjskih suradnika na čije usluge odlazi oko četiri milijuna kuna, dok na inozemna predstavništva odlazi oko osam milijuna kuna.


Komentari