Gradonačelnica: ‘Gotovo polovina pregledanih objekata u Sisku su privremeno ili trajno neupotrebljivi’

Foto: Morana Kovač/Ilustracija

Prošlo je 14 dana od razornog potresa, a prijavljene štete na objektima na području Siska još uvijek nisu konačne.

Kako je rekla gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček, pregledano je oko 6300 objekata u gradu te je gotovo polovina njih privremeno ili trajno neupotrebljiva.

Prijave i dalje stižu. Pregledana je polovina prijavljenih objekata, zahvaljujući statičarima volonterima koje nisu angažirala državna tijela.

Ikić Baniček istaknula je da su u Sisak dosad stigla 73 kontejnera, od kojih 31 ima priključak za struju pa se njima može koristiti u zimskim uvjetima. U njima je trenutačno smješteno 80 osoba.


Dosad je u Sisku registrirano oko 300 zahtjeva za kontejnere za one koji nemaju riješen smještaj, a stambeni su im objekti trajno neupotrebljivi.

U sisačkim školskim dvoranama smještene su 153 osobe. Kako je rekla Ikić Baniček, u planu je pregled hotela Panonija u koji bi se moglo smjestiti još najmanje sto osoba.

Gradonačelnica je također rekla kako su stigle i ponude privatnih iznajmljivača koji žele prihvatiti dio stradalnika.

U planu je da se do početka nastave osobe smještene u dvoranama osnovnih škola “22. lipnja” i “Braća Ribar” premjeste u dvoranu Brezovica u Capragu. Prednost će imati one osobe i obitelji čiji su stambeni objekti dobili crvenu naljepnicu.

Sisačka gradonačelnica spomenula je kako će 18. siječnja nastava početi za sve osnovnoškolce. Zahvaljujući angažiranju gradskih službi, učenici triju osnovnih škola koje zbog veće štete još nisu osposobljene za nastavu prevozit će se u najbliže škole.

Vatrogasci su u dva tjedna imali oko 4000 intervencija

Zapovjednik Javne vatrogasne postroje u Sisku Miroslav Golub napomenuo je kako su članovi te postrojbe i mnogih dobrovoljnih vatrogasnih društava u proteklih 14 dana imali oko četiri tisuće intervencija.

U intervencijama su im se često pridruživali zaposlenici komunalnih službi, alpinisti i drugi. U intervencijama, kako je rekao, nekoliko je vatrogasaca ozlijeđeno, ali bez težih posljedica.

“Zbog loših vremenskih uvjeta i povećanog rizika, privremeno ćemo obustaviti radove na visini. Obišli smo gotovo sve prijavljene objekte i mogu reći kako u Sisku nema neoštećenih objekata. Još nam je preostalo obići neke veće zgrade, za što nam pak treba prikladna tehnika”, rekao je Golub.

Komentari