GOTOVO JE! SVI MORAMO NOSITI MASKE! Evo tko je izuzetak

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Tko se neće pridržavati novih odluka Nacionalnog stožera od danas bi mogao biti novčano kažnjen. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak poručio je da su do sada na snazi bile preporuke, a od danas su to odluke koje podliježu inspekciji.

“U donošenju mjera je sudjelovao i glavni državni inspektor Mikulić i upoznat je s kontrolom. Sutra nas čeka odluka gdje će inspektorat imati veliku ulogu jer će provoditi kontrolu. Sad postoji mogućnost kažnjavanja, ako inspektor utvrdi, 20-70 tisuća kuna za pravnu osobu”, rekao je Capak za Novu TV te dodao kako još ne postoji odredba za kažnjavanje fizičkih osoba, ali u zakonu postoji mogućnost poveznice i o tome se sada razgovara.

Nošenje maski po novome obavezno je u zatvorenim prostorima, osim u teretanama.

“Za vrijeme vježbanja nije moguće nositi masku, ali za vrijeme boravka u prostorijama bi se moglo”, rekao je ravnatelj i dodao da se još uvijek nije razgovaralo s predstavnicima ove industrije.


Što se tiče radnog vremena ugostiteljskih objekata u Zagrebu Capak kaže da Nacionalni stožer još nije dobio prijedlog zagrebačkog stožera, ali su razgovarali s ugostiteljima i “sutra će se donijeti odluka Nacionalnog stožera koja će vrijediti u svim županijama za radno vrijeme”.

Također je spomenuo da su zamolili lokalne stožere da pripreme češću frekvenciju buseva i ograničavanje broja ljudi u njima u povodu blagdana Svih svetih. Kazao je i kako treba prorijediti i kioske s cvijećem i svijećama ispred groblja jer se i oko njih stvaraju gužve.

Krajem godine na tržištu bi moglo biti prvo cjepivo za koronavirus, Oxfordsko cjepivo moglo bi vrlo brzo dobiti odobrenje, a Hrvatska je već spremna za skladištenje i distribuciju jer se predbilježila za cjepivo zajedno s Europskom komisijom.

“Imamo pripremljeno skladištenje i funkcioniranje distribucijskog centra, prva tranša bila bi od 200 do 400 tisuća doza“, kazao je te istaknuo kako je cjepivo protiv gripe već u Hrvatskoj, a krajem tjedna očekuje se početak cijepljenja.

“Prva tranša je u Hrvatskoj i distribuira se i očekuje se krajem tjedna cijepljenje”, rekao je te dodao kako je u prvoj tranši osigurano 250.000 doza za ranjive skupine.

Na ovoj poveznici možete vidjeti tko ne mora nositi masku.

 

 

Komentari