GLAS: ‘HDZ i Crkva otimaju građanima čak i europski novac. Od ukupno 58 Crkvi podijelili 53,2 milijuna kuna’

Photo: Igor Soban/PIXSELL

Stranka GLAS danas je poslala priopćenje za medije u kojem optužuju HDZ da je građanima otuđio veći dio novca iz Europskih fondova i podijelilo ga crkvama.

“HDZ-ovi ministri regionalnog razvoja i EU fondova su u posljednje četiri godine iz programa “ulaganja u zajednicu” od ukupno 58 Crkvi podijelili 53,2 milijuna kuna europskog novca. Svi ostali mogući programi “ulaganja u zajednicu”, koji uključuju škole, vrtiće, bolnice, kazališta i učilišta, zajedno su dobili manje od 5 milijuna kuna”, navode iz ove stranke.

Dodali su još i kako Vlada godišnje “ulaže” milijardu kuna iz proračuna u Crkvu, stoga im nije jasno “zbog čega HDZ mora i na ovaj način kupovati naklonost crkvenih poglavara i van svake mjere cinično i besramno trošiti europski novac namijenjen za poboljšanje života građana u lokalnim zajednicama.”

Smatraju da je sve to unaprijed smišljeno, a to navodno i dokazuje činjenica što se taj program u Ministarstvu od milja zove “crkveni fond”. Kažu i da je vrhunac cinizma to što sadašnja ministrica odbija reći hoće li se ta praksa nastaviti te ne želi javnosti dati informaciju o tome tko su bili članovi Povjerenstva koje je odlučivalo o dodijeli EU novca.


“Što je još gore, pravda se GDPR-om, iako dobro zna da građane mora, ne samo obavijestiti o imenima članova Povjerenstva, nego i, vrlo detaljno, o svim kriterijima po kojima je projektima dodjeljivan novac. GDPR, podsjećamo ministricu, ne služi tome da HDZ-ove dužnosnike štiti od odgovornosti za raspolaganje proračunskim novcem, i hrvatskim i europskim”, za kraj poručuju iz GLAS-a.

Komentari