Gdje je nestao čovjek? Mještani razrušene Gline mole za pomoć, a gradonačelniku ni traga

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Razoran potres u Sisačko-moslavačkoj županiji digao je cijelu Hrvatsku na noge. Zastrašujući prizori ruševnih kuća i velika  tuga u očima mještana malo koga ostavlja ravnodušnim.

Kako bi se unesrećenima pomoglo i što prije im vratilo svakodnevicu, sve oči medija uprte su u Banovinu. Ipak, gotovo je nemoguće ne primijetiti da gradonačelnika jednog od najogađenijih mjesta Gline u medijima nema.

S druge strane dogradonačelnica  Branka Bakšić Mitić gotovo i da ne spava nastojeći pomoći svojim mještanima. Mnogi su se zapitali tko je Stjepan Kostajnec gradonačelnik Gline ,koji se od potresa samo na kratko pojavio u emisiji Dobro Jutro Hrvatska, i zašto ne daje izjave o stanju u gradu.

Kostanjec je inače dugogodišnji član HDZ-a, a mediji za njega nisu nepoznanica. Posljednji puta u njima je bio u emsiji Provjereno Nove Tv. Tada su Glinjani, ali i nezavisni vijećnici otkrili kako gradonačelnika ni inače nikada nema.


”Ovog sada gradonačelnika u tri-četiri mjeseca vidim dva puta. A siguran sam da ne radi sve to vrijeme. Mislim da očito nešto nije u redu”, rekao je tada jedan stanovnik Gline, a oglasio se i nositelj Nezavisne liste Grada Gline Radomir Lončar.

„Nama se građani često obraćaju. Govore da gradonačelnika nikada nema u gradskoj upravi. I da ga često znaju viđati po Petrinji, po Velikoj Gorici, gdje on vrijeme provodi u kladionicama za vrijeme radnog vremena“, kazao je vijećnik novinarima Provjerenog.

Da doista nešto ne štima s tolikim gradonačelnikovim izbivanjima uvidjeli su vijećnici kada su dobili podatke o isplaćenim putnim nalozima glinskog gradonačelnika za 2016. godinu kada je potrošio 43 tisuće kuna.

Prema Lončariću to je i do 300 puta više od putnih troškova bivšeg gradonačelnika. Novinari su tada stupili u kontakt s Kostanjevićem, no on im je kazao kako ne misli da je na putovanja previše potrošio. Novinari Provjerenog izračunali su kako je Kostanjec na putu proveo oko sto dana, međutim, on se pravdao da je on odlazio do ministarstava i drugih gradova, pripisujući to svojoj borbi za prosperitet Gline.

No, Kostanjevićeve suspektne radnje na tome ne staju. Gradonačelnik jednoga od najsiromašnijih gradova u državi kupio je službeni auto od 200 tisuća kuna, a u Provjerenom se govorilo i da se direktore javnih poduzeća imenuje bez javnog natječaja, a uz to zaposleni rade s krivotvorenim diplomama.

Kostanjević se u medijima pojavio i zbog priče koju je o njemu radila RTL-ova Potraga u kojoj je otkriveno kako je privatna tvrtka za zbrinjavanje otpada i sadržaja kanalizacije iz Gline svoj otpad odlagala na gradonačelnikovoj oranici, dok je u isto vrijeme Agencija za plaćanje poljoprivrednih poticaja na njegov račun iskeširala 45 tisuća kuna na ime poljoprivrednog zemljišta.

Kada je priča dospjela u medije, na teren izlazi inspekcija Državnog inspektorata koja je zatražila oduzimanje poticanja Kostanjecu, a doznalo se kako je otpad na njegovoj njivi uza sve to nepropisno odložen.

”Očito je da se na toj čestici nalaze komadi plastike i papira za koje je nemoguće da se nalaze u septičkoj već dolaze iz kanalizacijskog sustava Grada”, problematizirao je tada Lončarević, međutim, u HDZ-u s time očito nisu imali problema. Kostanjević je na čelu Gline od prijevremenih izbora održanih u prosincu 2015. godine, izabran je kao kandidat HDZ-HSS-HKS-a, a na mjesto gradonačelnika stigao je iz mirovine kao umirovljeni bojnik HV-a. u ratu je vodio 20. Domobransku pukovniju za što je odlikovan.

Komentari