(FOTO) Pleter će pripremu obroka naplaćivati između 20 do 30 kuna, a iznenadit će vas kako to izgleda

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL/ Ilustracija

Jučer je državna tvrtka Pleter od volontera preuzela prehranu za unesrećene na potresom pogođenoj Banovini. Šef tvrtke Marijan Mareković za Novu TV objasnio je kako je organizirano pripremanje i podjela hrane.  Na samom početku istaknuo je da je sve prošlo dobro.

Podsjećamo, ugostitelji i brojni poznati kuhari iz cijele Hrvatske dosad su osiguravali i po 15.000 toplih obroka dnevno, spravljenih od donacija. No ono što cijelu javnost zanima jest kako to da se država nije mogla prije angažirati i tek nakon dva tjedna je organizirala pripremu obroka. Mareković je na navedeno odgovorio kako je tvrtka radila svoj posao, te da je objekt bio zbog potresa van sustava. Napomenuo je i kako su već dan nakon potresa organizirali prehranu za sve u vojarni gdje je bilo smješteno preko tisuću ljudi, od vojske do civila.

Jučer je Pleter podijelio 7000 toplih i oko 5000 suhih obroka. Na Twitteru je osvanula fotografija toplog obroka za ljude u Sisačko-moslavačkoj županiji  koja je zgrozila mnoge.

Financijska konstrukcija je, kaže, zatvorena, a sve će biti po “vrlo pristojnim cijenama, između 20 do 30 kuna po obroku“. Navedeno naravno neće plaćati potresom pogođeno stanovništvo, već porezni obveznici. Također treba naglasiti da su ugostitelji u Petrinji kuhali besplatno.

Treba spomenuti i da saborski zastupnici i djelatnici u kantini jedu po nižoj cijeni od ove namijenjene za Banovinu. Samo za 15 kuna jedu itekako obilno i fino. Tako je prošle godine osvanula fotografija računa iz saborske kantine iz koje je vidljivo da je glavno jelo kotlet u umaku s kroketima.

Iz Pletera demantirali fotografije s društvenih mreža

Nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije navodnih obroka koje je ta tvrtka jučer pripremila za stanovništvo pogođeno potresom, iz Pletera su demantirali da se radi o njihovom obroku, a osvrnuli su se i na ostala nagađanja o cijeni svoje usluge.

“U tom pogledu, želimo obavijestiti javnost da je jučer na meniju Pletera bio vinogradarski gulaš, a ne rižoto koji je na fotografijama prikazan. Kako bi spriječili daljnje dezinformacije, obavještavamo Vas da će na današnji dan društvo isporučiti vojnički grah kao glavni obrok, a u cilju suzbijanja ovakvih lažnih i uznemiravajućih informacija nastaviti ćemo s praksom objave dnevnih menija”, stoji u priopćenju.

Istaknuli su kako cijena pojedinog obroka još nije formirana, jer “ona ovisi o normativu obroka, broju lokacija podjele te angažiranom broju djelatnika”, a da će konačna cijena biti formirana isključivo po stvarno utrošenim resursima.

Sa žaljenjem su, kažu, primijetili da trud koji su djelatnici Pletera u okolnostima epidemije uložili od prvog dana potresa nije u središtu pozornosti, već da se pozornost usmjerava u “nepotrebne i neopravdane rasprave” koje su u pravilu utemeljene i na netočnim informacijama.

Kako su istaknuli, svakodnevno predano rade na održavanju i podizanju kvalitete usluge, u redovnim i ovakvim izvanrednim okolnostima.

Dodali su da svi volonteri i ljudi dobre volje koji su se stavili na raspolaganje u pomoći potresom pogođenom stanovništvu, zaslužuju sve zahvale i priznanje, ali i da priznanje jednako tako zaslužuju i zaposlenici tvrtke Pleter, jer se radi o ljudima koji dijelom i sami potječu s potresima pogođenog područja te su i osobno pogođenim njegovim posljedicama.

Iz Pletera su istaknuli kako oni, unatoč tome što su tvrtka u stopostotnom vlasništvu države, nisu korisnici državnog proračuna te da plaće za radnike osiguravaju isključivo iz vlastitih prihoda.

Komentari