FINANCIJSKI UDAR: Trošak epidemije u 2020. za HZZO će biti milijardu kuna

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Koronavirus sve se više širi našom zemljom. Sve je više onih koji su na bolovanju ili u samoizolaciji, a značajno je porastao i broj testiranih osoba. Sve to u brojkama, pokazuje kako će HZZO ukupni troškovi vezani za covid-19 u 2020. koštati milijardu kuna!

U samo tjedan dana troškovi zdravstvenog sustava vezani uz epidemiju koronavirusom narasli su za vrtoglavih 80,5 milijuna kuna, a, prema svemu sudeći, u narednom će razdoblju troškovi na tjednoj razini biti i značajno viši te bi ukupan trošak pandemije u zdravstvu do kraja godine mogao prijeći milijardu kuna. Prema podacima koje je Jutarnjem dostavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), ukupni troškovi vezani uz covid-19, a koji obuhvaćaju troškove testiranja, liječenja i naknada za bolovanja, u prvih šest mjeseci epidemije – , od 25. veljače do 2. rujna – iznosili su 258,2 milijuna kuna, a u posljednja tri mjeseca utrostručili su se.

Zaključno s 4. prosincem, troškovi su iznosili 766,3 milijuna kuna. S obzirom na epidemiološku situaciju, rast troškova je očekivan, no stopa rasta, na koju ukazuje analiza na tjednoj razini, viša je od one koju su stručnjaci predvidjeli. Tako su u tjednu između 20. i 27. studenoga troškovi narasli za oko 50 milijuna kuna, a već u narednom tjednu iznosili su više od 80 milijuna kuna. Povećanjem broja oboljelih i hospitaliziranih, a time i testiranih, troškovi logično rastu pa je tako, primjerice, 2. rujna, kad smo također od HZZO-a tražili podatke kako bismo dobili uvid u stanje za prvih šest mjeseci epidemije, koronavirus HZZO stajao 258,200.823 kuna, navodi Jutarnji.

Od početka rujna do 4. prosinca, dakle u samo tri mjeseca, troškovi su porasli za čak 508,1 milijun kuna. Najveći izdatak i u prvom i drugom valu epidemije troškovi su testiranja. U prvih šest mjeseci oni su iznosili nešto više od 200 milijuna kuna, a najnoviji podaci govore da je do 4. prosinca na testiranja otišlo ukupno 497,1 milijun kuna, odnosno u tri mjeseca gotovo 300 milijuna više nego u prethodnih šest.


Porast troškova evidentan je i na tjednoj bazi, tako da je, primjerice, do 20. studenoga na testiranje potrošeno 428,043.985, za tjedan dana ta je brojka porasla za 28 milijuna kuna, a tjedan kasnije za dodatnih 41 milijun kuna, odnosno testiranja za samo 14 dana HZZO su stajala 42 milijuna kuna.

Do rujna je na liječenje oboljelih od covida utrošeno ukupno 33,6 milijuna kuna, u odnosu na 200,1 milijun kuna, koliko je potrošeno na testove. Sad se taj omjer smanjuje te je u tri mjeseca trošak liječenja porastao na 204 milijuna kuna, odnosno, u tri mjeseca liječenje je koštalo 171 milijun kuna. Zanimljivo je da je u samo tjedan dana liječenje covid pozitivnih u bolnicama stajalo 33 milijuna kuna, jednako koliko je to bilo tijekom cijelih šest mjeseci, do rujna.

Promatramo li troškove za bolovanja i izolacije, oni su najjeftinija stavka i dosad su HZZO ukupno koštali “samo” 65,124.040 kuna, što je u tri mjeseca porast za 40,5 milijuna kuna.

Prema podacima HZZO, ukupni broj osoba koje su od početka pandemije dosad bile u izolaciji jednom ili više puta, iznosi 443.838: to znači da je barem jednom u izolaciji bio svaki 9. stanovnik Hrvatske. U listopadu je u izolaciji bilo 113.044 ljudi, dok ih je na bolovanju bilo 20.887. Tijekom studenoga obavezna izolacija naložena je za čak 191.670 osoba, no iz HZZO-a upozoravaju da se brojke iz listopada i studenoga ne mogu mehanički zbrajati kako bi se dobila konačna brojka, jer je dio osoba bio u izolaciji tijekom oba mjeseca pa ih sustav dvostruko broji.

Od početka epidemije dosad ukupno je, vezano za covid, otvoreno 122.460 bolovanja, od čega čak 90.335 zbog izolacije, a tek 32.125 zbog same bolesti, piše Jutarnji.

Komentari