EVO KAD BI SE MOGLI OTVORITI KAFIĆI! Stožer danas objavljuje vrlo važan dokument o rigoroznim mjerama

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Konkretnog odgovora o ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata još uvijek nema, no epidemiolozi predlažu da se kafići otvore kada broj zaraženih bude šest puta manji, piše u subotu Jutarnji.hr koji je u posjedu je prijedloga koji su Stožeru uputili stručnjaci.

Prema najavi glavnog državnog epidemiologa Krunoslava Capaka, Nacionalni stožer civilne zaštite danas bi trebao predstaviti javnosti dokument u kojem prvi put od početka pandemije navodi konkretne, mjerljive brojčane parametre sukladno kojima će se otpuštati sadašnje rigorozne mjere.

Navodno bi se, prema tom prijedlogu, otpuštanje odvijalo u tri kruga.

Otpuštanje mjera ovisit će o prosječnom broju zaraženih tijekom posljednjih 14 dana te o udjelu zaraženih među svim testiranima: upravo su to glavni kriteriji koje u obzir uzima i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), navodi dnevnik.


Prvi krug podrazumijeva otvaranje restorana i povećanje dozvoljenog broja osoba na okupljanjima sa sadašnjih 25 na 30. No, da bi do toga došlo, potrebno je da 14-dnevna incidencija oboljelih na 100 tisuća stanovnika ne bude veća od 300, a da udio pozitivnih među svima dnevno testiranima bude manji od deset posto u periodu od sedam dana.

Koliko se to sada čini dalekim, pokazuje podatak da Hrvatska sada ima incidenciju od čak 1117,1 na 100 tisuća stanovnika: od 30 europskih zemalja koje prati ECDC, od nas je lošiji samo Luksemburg. Najlošije stoji Međimurska županija s čak 2201 oboljelih na 100 tisuća stanovnika u 14 dana, a slično je i u Varaždinskoj županiji.

U drugom krugu otpuštanja otvorili bi se kafići i dozvolilo bi se okupljanje 50 osoba. Taj korak može se poduzeti kada 14-dnevna incidencija neće biti veća od 200.

Treći krug podrazumijeva dozvolu veće popunjenosti javnog prijevoza i okupljanja do 100 ljudi, ali tek kada zaraženih u 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika ne bude više od 100, a udio pozitivnih u odnosu na testirane ne bude veći od pet posto, piše Jutarnji.hr.

 

Komentari