‘Evidentno je da je treći val pred nama’ Pulmolog Srića smatra da je porast broja zaraženih rezultat otvaranja kafića, škola i novih sojeva

Izvor:N1

Hrvatska u posljednjih desetak dana bilježi porast zaraženih koronavirusom, a što to znači po pitanju mjera i situacije u Hrvatskoj u Novom danu N1 televizije komentirao je pulmolog Saša Srića.

“Evidentno je da je treći val pred nama. Porast zaraženih je za 28 posto, što je rezultat otvaranja škola, kafića i novih sojeva, te otvaranja kafića”, kazao je i dodaje da očekuje da će doći i do porasta hospitaliziranih.

Kaže i da je covid bolnica u Dubravi spremna, a vjeruje da su spremne i ostale bolnice.

“Slušajući jučer kolegu Lauca koji kaže da smo na kraju pandemije, da lockdown nije potreban, su neistinite tvrdnje. Ne pozivam na strah i paniku, pozivan na maksimalan oprez na situaciju koja je pred nama”, poručuje i upozorava da je pridržavanje mjera potrebno i kada se osoba cijepi protiv koronavirusa.


Tvrdi i da se malo testiralo i malo sekvenciralo, a pojava novih sojeva rezultat je ovakve situacije.

“Oko 57 posto je britanskog soja. Svi oni se brže šire u uzrok su ovakve situacije”, kaže Srića i dodaje da se dosta ljudi ne pridržava mjera, pogotovo otkad su otvoreni kafići.

“Vidjet ćemo nakon desetak dana da li je to bila ispravna odluka.” Veću ulogu treba dati lokalnim stožerima. Epidemiološka slika razlikuje se od županije do županije”, ističe.

 Kada je riječ o AstraZenecinom cjepivo smatra da je cijela Unija bila previše optimistična, te da treba sačekati odluku EMA-e i na temelju toga donositi odluke. Dodaje i da do ljeta sigurno nećemo procijepiti očekivanih 50 posto populacije.

“Dokle nema lijeka protiv covida, nemamo druge opcije osim cijepljenja”, kaže.

Apelira na građane da se ne grupiraju, vode računa u higijeni te nose maske.

Komentari