Europska unija postigla dogovor oko covid-putovnica! Ovo su svi važni detalji

Photo: Milan Sabic/PIXSELL/ Ilustracija

Europarlamentarci i portugalsko predsjedništvo EU-a, nakon četiri kruga pregovora, ovoga četvrtka postigli su dogovor o covid-19 certifikatima, poznatijim kao covid putovnicama. Upravo bi ovi certifikati trebali pomoći u otvaranju zemalja za ljetni turizam.

QR kod na pametnim telefonima

Certifikat će postojati u obliku QR koda na pametnim telefonima ili na papiru, a vlasti će pomoću njega moći odrediti “covid status” posjetitelja. Taj kod će pokazati je li osoba cijepljena, negativna na covid ili ima imunitet jer je preboljela bolest. U praksi će to biti tri zasebne potvrde.

“Iako današnji dogovor ne ispunjava u potpunosti zahtjeve EP-a, on je zasigurno znatno poboljšanje trenutačnog statusa quo za milijune građana EU-a”, izvjestio je predsjednik Odbora za građanske slobode i izvjestitelj Juan Fernando Lopez Aguilar.


“Digitalna potvrda vratit će slobodu kretanja unutar EU-a jer države članice počinju ukidati ograničenja diljem Europe. Taj je sporazum prvi korak prema oporavku schengenskog područja“, dodao je.

Covid putovnica neće biti preduvjet za slobodno kretanje

Potvrda neće biti preduvjet za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom, a uredba o digitalnim potvrdama trebala bi biti na snazi 12 mjeseci. Države članice dužne su prihvatiti potvrde koje su izdale druge članice i to za cjepiva odobrena u EU-u, a to su Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca i Janssen.

Članice Unije mogu same odlučiti hoće li prihvatiti i potvrde o cijepljenju drugih članica nakon nacionalnih postupaka hitnog odobrenja ili za cjepiva koja je Svjetska zdravstvena organizacija uvrstila na popis za hitnu uporabu.

Kako bi se spriječila prijevara i krivotvorenje, provjeravat će se vjerodostojnost elektroničkih pečata sadržanih u ispravi, a potvrde će se verificirati.

Osobni podaci dobiveni na temelju potvrda ne mogu se pohraniti u članicama Unije u koje se putuje i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na razini EU-a.

Popis institucija koji će obrađivati i primati podatke bit će javan kako bi građani mogli ostvariti svoja prava na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka, navodi EP.

Tražilo se i besplatno testiranje, Njemačka i Švedska su se protivile

Parlament je u pregovorima tražio da se omogući besplatno testiranje na covid-19 i to da nijedna članica ne uvodi dodatne restrikcije za putnike. Njemačka i Švedska bile su među zemljama koje su se protivile tim prijedlozima.

No, članice pristale suzdržati se od nametanja dodatnih ograničenja, poput testiranja ili karantene, osim ako je to nužno zbog javnozdravstvenih razloga. Europska komisija, koja je također sudjelovala u pregovorima, obvezala se izdvojiti 100 milijuna eura za kupnju testova, a bude li potrebe spremno je još 100 milijuna.

Sporazum će omogućiti EP-u da donese zakon u tjednu od 7. lipnja, a brojnim zemljama EU-a da testiraju sustav prije njegova pokretanja krajem lipnja.

Certifikati su odvojeni od planova za otvaranje EU-a za cijepljene građane iz trećih zemalja.

Komentari