Epidemiolog Kolarić sumnja u Capakov model: ‘To mi je više na nivou želja!’

FOTO: Sandra Simunovic/PIXSELL

Nakon sastanka Povjerenstva o zaštiti starije populacije, epidemiolog dr. Branko Kolarić, gostovao je u Novom danu N1 televizije. Rekao je kako su starije osobe u zatvorenim kolektivima najveći rizik u pandemiji.

“Povjerenstvo je napravljeno da bi se mjere i njihov položaj unaprijedio i stavio u fokus. Riječ je o ljudima 80+, u zatvorenim kolektivima na koje moramo posebno paziti“, poručio je, a na pitanje o dodatnim testiranjima dodao da su svi testirani nakon povratka s godišnjih i pozitivni se ne mogu vratiti na posao prije dva negativna testa.

“Niti sve možemo izolirati niti svaki dan sve testirati, virus je u našoj populaciji i ovdje su mjere – prevencija”, zaključio je.

Prva odluka Povjerenstva je formiranje mobilnih timova koji će obilaziti domove i pratiti provođenje uputa. Kolarić općenito na broj testiranja kaže da je bio primjeren, kao što je primjereno i da se sad povećava.


“Imali smo primjeren broj testova na broj zaraženih, imali smo dobar plan, imali smo sve kontakte, znali smo sve zaražene sve se pratilo. S turističkom sezonom i otvaranjem se pokazalo da ne možemo više pratiti sve kontakte i zbog toga je potrebo povećati broj testiranja”, rekao je te zaključio da će se i dio novaca zarađenih otvaranjem sada koristiti i za veći broj testiranja.

Upitan za model koji je Ravnatelj HZJZ-a jučer spominjao, a koji kaže da bi brojke trebale padati krajem mjeseca, odgovara da ne zna za takav konkretan model.

“To bi prof. Capak ili ljudi koji su radili trebali bolje objasniti. Ja nisam takav optimist, to mi je više na nivou dobrih želja. Koliko znam o matematičkom modeliranju, Covid nije zahvalan za modele. To možete primijeniti na HIV infekcije, ovdje je od dana do dana i ovisi o previše faktora. Ne bih bio hrabar napraviti predikciju za 3 -4 tjedna”, istaknuo je.

Smatra da se ne možemo usporediti sa švedskim modelom jer je i ponašanje drugačije, a o najavljenim 15-minutnim testovima rekao je da zna samo za serološke i da to treba dodatno istražiti.

Komentari