Državni vrh čestitao Hanuku – osmodnevni židovski blagdan svjetlosti

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Paljenjem prve svijeće na hanukiji večeras, zalaskom Sunca, počinje proslava Hanuke, židovskog blagdana svjetlosti.

Hanuka (prema hebrejskoj riječi posvećenje) je osmodnevni židovski blagdan koji pada u studenom ili prosincu, a slavi se na spomen ponovnoga posvećenja jeruzalemskoga hrama koji je u doba borbe Jude Makabejca (od 165. do 163. pr. n. e.) oskvrnuo Antioh IV. Epifan. Hanuka označava i svijećnjak s osam krakova i devetim žiškom u sredini. O blagdanu Hanuke pali se po jedna svijeća svaki dan.

Blagdan Hanuka potječe iz doba helenističke dominacije nad židovskom državom, kada je poganski vladar Antioh IV. Epifam zabranio pridržavanje čak i osnovnim židovskim vjerskim propisima i običajima. Vrhunac zlostavljanja nastao je kada je Hram onečišćen unošenjem Zeusova kipa. Premda malobrojni, podigli su se tada, godine 167. pr. n. e., ustanici pod vodstvom svećenika Matitjahua. Vojno vodstvo preuzeo je Matitjahuov sin Jehuda, kojega su zvali Makabi – Čekić, vjerojatno zbog njegove snage, upornosti i odlučnosti.

Nakon trogodišnjih borbi, godine 164. g. pr. n. e., slabi su pobijedili jake: Židovi su otjerali grčke okupatore koji su željeli iskorijeniti židovstvo. To je bilo prvo Božje čudo, obvezno čudo, jer je bilo preduvjet za opstanak: ono je omogućilo opstanak Židova kao naroda posvećenog Bogu. Ustanici su nakon pobjede obredno očistili Hram i željeli su što prije zapaliti svjetla u hramskome svijećnjaku, menori. Međutim, obredno čistoga ulja, zapečaćenoga pečatom velikog svećenika, bilo je dostatno samo za jedan dan gorenja. Ipak su odlučili zapaliti svjetla u menori kako bi barem toga pobjedničkog dana osvjetljavala Hram. Ali čudom je ulje, dostatno za samo jedan dan, gorjelo osam dana. To čudo bilo je dodatna nagrada samoprijegornim ustanicima, dar koji su od Boga primili da bi osjetili potpunu radost.


Kao spomen na to čudo od tada se tijekom osam dana, koliko je ono trajalo, slavi blagdan svjetla Hanuka. Blagdan se slavi u doba zimskog solsticija, kada je noć najdulja i kada nam svjetlost Hanuke najavljuje novi osvit. U domovima i sinagogama, na ulicama i trgovima, pale se u večernjim satima veliki i mali svijećnjaci i uljne svjetiljke, svaki dan s po jednim gorućim mjestom više, te od prvoga do osmoga dana blagdana količina svjetlosti raste. Obveza je svakog Židova paliti svjetlost za Hanuku.

Kao uspomena na “čudo ulja” jedu se slatki i slani uštipci prženi u ulju, djecu se daruje i igraju se razne igre. U židovskim domovima u dijaspori vrti se zvrk, drajdl, na čijim stranicama stoje hebrejska slova koja predstavljaju rečenicu: veliko čudo se dogodilo ondje (u Izraelu), dok se u Izraelu vrti zvrk sa slovima koja znače: veliko se čudo dogodilo ovdje.

Državni vrh čestitao blagdan Hanuke

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je u četvrtak vjernicama i vjernicima židovske vjeroispovijesti blagdan Hanuke.

“Svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u povodu Hanuke, blagdana svjetlosti i posvećenja, upućujem iskrene čestitke u ime Vlade i osobno.

Želim da sa svojim bližnjima, ali i sa svima potrebitim ljubavi i suosjećanja podijelite radost zajedništva u miru i solidarnosti.

Hag Hanuka Sameah!”, stoji u čestitki premijera Plenkovića u povodu blagdana Hanuke.

Predsjednik Milanović čestitao blagdan Hanuku

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je u četvrtak čestitku građanima židovske vjeroispovijesti povodom blagdana Hanuke te poželio da im blagdan svjetlosti donese zdravlje, dobro i mir.

„Svim građankama i građanima židovske vjeroispovijesti čestitam blagdan Hanuku. Neka vam blagdan svjetlosti i nade svima donese zdravlje, dobro i mir te osnaži vjeru i nadu toliko potrebne u ovim vremenima. Želim da blagdanske dane provedete radosno okruženi obitelji.

Hag Hanuka Sameah!“, napisao je u čestitki predsjednik Milanović.

Jandroković čestitao Hanuku

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u četvrtak čestitku svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj u povodu blagdana Hanuke.

“Uime Hrvatskoga sabora i osobno svim vjernicima židovske vjeroispovijesti u Hrvatskoj upućujem najiskrenije čestitke povodom blagdana Hanuke.

Neka vam Hanuka, simbol svjetlosti, mira i nade, donese vjeru u bolje sutra, blagostanje i radost u vaše domove da snagom zajedništva prevladamo današnje izazove.

U spomen na pobjedu slobode i dobra, provedite predstojeće blagdanske dane u dobrom zdravlju i raspoloženju sa svojim voljenima i bližnjima.

Hag Hanuka Sameah“, stoji u čestitci predsjednika Sabora.

(Hina)

Komentari