DRAMATIČNO OBRAĆANJE MINISTRA BEROŠA: Moramo se zapitati tko će nas liječiti! Ako se ne počnemo ponašati odgovorno, sve je moguće

FOTO: Ronald Gorsic/POOL/CROPIX/PIXSELL

Probijena je psihološka granica. Hrvatska je u posljednja 24 sata zabilježila novi crni rekord – 1131 zaraženu osobu. U KBC-u Rijeka jedna je osoba preminula.

Nacionalni stožer civilne zaštite obraća se javnosti:

“Svjedočimo onom što nije specifičnost samo Hrvatske, jer broj zaraženih i u našem okruženju raste. Prvi put smo prešli tisuću. Treba pripomenuti da virus ulazi u zdravstvo, virus ozbiljno prijeti na sve strane.

Moramo se pridržavati mjera, one su donesene da bismo preživjeli ovu ugrozu ne da bismo nekog kaznili.


Moram reći da trud zdravstvenih djeltanik ne može biti jače od neodgovornosti građana”, rekao je Beroš na početku.

U posljednja 24 sata u bolnice je zaprimljeno 117 bolesnika.

Jučer je umrlo troje ljudi, rekao je Beroš objašnjavajući da kad su slali priopćenje još nisu imali te brojke.

“Ovo nisu brojevi da bismo nekog plašili. To je orijentir budućih zbivanja”, rekao je Beroš.

“U KBC Rijeka popunjeno je 31 posto, u Osijek 81 posto kapaciteta, u KBC Split, 27, u KB Dubrava 60 posto”, rekao je Beroš.

KB Sveti DUH, KB Merkur, KBC Osijek, KBC Osijek, Vinogradska i to klinika za tumore, OB Našice i OB Zabok, bolnice su u koje je virus ušao u par dana. “Moramo misliti na to tko će nas liječiti”, poručuje Beroš.

“Pokušavamo balansirati mjere. Naš cilj nije zatvoriti gospodarstvo, nego naći suživot s virusom. Minimiziranje mjera nije dobro. Pogledajmo brojke i naučimo nešto iz njih”, kazao je Beroš.

Capak: Apel građanima

“Svjedočimo ozbiljnom i zabrinjavajućem porastu. Nemamo nekih posebnih žarišta. To je jedno zrakasto širenje koje se događa jer se ne pridržavamo mjera, distance, higijene i nošenje maski. Mi pokušavamo donijet balansirane mjere. Ovo što se sad događa, da se dovode u pitanje mjere, a morma nagalsiti da su te mjere najliberalniej u Europi, molim građane da prihvate mjere, da ih se drže i da se ponašaju odogovorno i disciplinirano, jer jedino na taj način možemo zaustaviti rast, krzo tjedan do 10 dana se nadamo da bismo mogli zaustaviti rast i izravnati krivulju”, rekao je Capak.

“Dobro je da nemamo veći porast teško oboljelih, novi moment je da proboj virusa među zdravstvenim radnicima, što je dodatni problem. Imamo ih manje za liječenj svih bolesnika, u ovom trenutku se čini sve da bi se unutar pojedinih zdravstenih ustanova reorganizirao posao da svi dobiju odgovarajuću zdravstenu skrb. Trenutak je da se uozbiljimo i pridonesemo tome da sačuvamo zdravsteni sustav”, dodao je doktor Lukšić.

“Ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo”

“14460 imamo bolničkih kreveta, 1450 je intenzivnih, imamo 800 respiratora. Siguran sam da ako ‘uzmemo stvar u svoje ruke, postanemo odgovorni pokažemno zajedništvo, ako se budemo ponašali neodgovorno ništa ne isključujemo”, rekao je Beroš dodajući da su pripremljeni i sekundarni kapaciteti poput Arenem kao i tercijarni.

“Za očekivati je da mjere poluče učinak kroz tjedan, 10 dana. Ali ako se ne budemo držali mjere, moglo bi nam se početi događati ono što se događa u nekim susjednim zemljama”, kaže Beroš.

Komentari