Dostava u doba pandemije! Koliko je zapravo sigurna i što trebate uzeti u obzir prilikom naručivanja?

foto:pexels

U pandemiji koronavirusa online kupnja i dostava je procvala, no kako se virus širi kapljičnim putem, dio se ljudi pita mogu li se zaraziti prilikom putem pakiranja ili ambalaže hrane. Iako postoji malo dokaza da su se osobe zarazile putem kapljica koje su završile na predmetu, pranje ruku nakon što preuzmete hranu od strane dostavljača svakako se preporuča.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) savjetuje i da prilikom preuzimanja dostave svedete kontakt s dostavljačem na minimum. Dakle, ako možete narudžbu platite karticom. Uz to, u “novo normalnim” uvjetima dostavljaču možete i napomenuti da vam ostavi paket ispred vrata, a tako ćete izbjeći izravan kontakt s njim.

Ipak, ako niste u mogućnosti postupiti tako, prilikom preuzimanja hrane nosite masku i držite distancu.

Nakon što ste preuzeli hranu ili neki paket, temeljito operite ruke. Preporučuje se korištenje dezinfekcijskog sredstva koje sadrži najmanje 60% alkohola, savjetuje CDC.


Kupnja u trgovini

U trgovinu nemojte odlaziti ako imate simptome poput kašlja, vrućice ili nedostatka zraka kako ne biste ugrozili druge. U tom slučaju naručite namirnice online.

Ako pad idete u trgovinu, naravno bez simptoma koronavirusa, poduzmite mjere zaštite koje su i na snazi. Nošenje zaštitne maske za lice ja obvezno u zatvorenim prostorima, a svakako obratite pozornost i na to da držite distancu. Poželjno je dezinficirati kolica za kupnju, a to možete učiniti koristeći dezinfekcijske maramice. Prilikom kupnje nemojte dodirivati oči, nos ili lice, a prije samog ulaska kao i na izlasku ruke dezinficirajte sa sredstvom koje sadrži 60% alkohola.

Komentari