DONESENE NOVE MJERE! Mobilizirat će se Arena, ograničavaju se okupljanja, zabranjuje prodaje alkohola…

Foto: Ranko Suvar / POOL / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite donio je nove mjere zaštite od epidemije zbog dramatičnog povećanja broja novozaraženih.

“U Hrvatskoj imamo porast brojeva, danas opet imamo rekord novooboljelih. Hrvatska po niti jednom od ovih pitanja nije otok, neke susjedne zemlje imaju i gori situaciju nego mi, od Slovenije do Češke. U čitavoj Europi i svijetu raste broj zaraženih, mi smo negdje na sredini ljestvice po pitanju incidencije. Ne mogu izdvojiti nikakvo posebno žarište u Hrvatskoj, zbog velikog broja virus se svuda širi”, kazao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da je osnovni izazov zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje.

“Jučer je 825 osoba bilo na bolničkom liječenju. Preminulo je i osam naših sugrađana. Svakodnevno pratimo situaciju u KB Dubrava. Danas je sastanak ekspertne skupine, a aktivirat ćemo ranije planove, kao i zagrebačku Arenu“, dodao je Beroš.


Od ponedjeljka se uvodi i stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog kontakta od dva metra u zatvorenom i jedan i pol metar na otvorenom prostoru.

“Zabranjuju se sva javna okupljanja za više od 50 osoba. Na svadbama i sprovodima može biti prisutno najviše 30 osoba, a na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima  najviše 15 osoba. Sportska natjecanja održavat će se bez gledatelja” poručio je načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Zabranjena je prodaja alkohola u vremenu od ponoći do 6,00 sati.

Zatim, obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metar te je obavezno korištenje maski za prilikom ulaska i boravka na grobljima.

“U Areni će biti smješteni pacijenti s blažom kliničkom slikom”, otkrio je Beroš i dodao da zasad ne može govoriti o točnom broju kreveta koji će biti smješteni u Areni.

”Vlro brzo je moguće postaviti kapacitet do 1000 kreveta, ali ako bude trebalo možemo i znatno više”, poručio je.

 

Komentari