Domovinski pokret tvrdi kako iz neslužbenih, ali povjerljivih izvora doznaje gdje su kontejneri namijenjeni potresom stradalom području

Foto: MORH

Stranka desnice Domovinski pokret objavila je kako iz neslužbenih, no visoko povjerljivih izvora doznaje da su kontejneri iz robnih zaliha postavljeni uz zelenu granicu, umjesto da se koriste na potresom stradalom području Sisačko-moslavačke županije. Zbog navedenog su prozvali Vladu tražeći odgovore.

“Od neslužbenih, ali visokih i dobro upućenih povjerljivih izvora, može se čuti kako su ti kontejneri iz robnih zaliha krajem 2019. i početkom 2020. godine postavljeni na mjesto na koje nisu smjeli biti raspoređeni, a protivno odluci o raspodjeli robnih zaliha. Navodno su kontejneri uz zelenu granicu, umjesto na potresom stradalom području“, stoji u priopćenju Domovinskog pokreta.

Naglasili su kako su kontejneri kamp-kućice najtraženiji oblik pomoći na potresom pogođenim područjima jer u njima stradali stanovnici mogu živjet dok se ne završi obnova.

“Dok se građani iz svih dijelova Hrvatske javljaju s pomoći oko pronalaska i prijevoza tih privremenih spasonosnih mobilnih objekata, postavlja se pitanje gdje su kontejneri koji su 2014. osigurani za zbrinjavanje građana s područja poplavljene Gunje”, navodi DP u priopćenju.


Pokret je podsjetio da se sukladno Zakonu o državnim robnim zalihama one koriste za osiguravanje potreba u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, velikih prirodnih nepogoda ili intervencija na tržištu radi osiguravanja stabilnosti u slučaju većih poremećaja.

“Potres na Banovini je svakako prirodna nepogoda zbog koje je potrebno aktivirati robne zalihe, pa tako i kontejnere, za koje bi se, prije svega, trebalo znati gdje su. U godišnjem popisu roba strateških robnih zaliha, nigdje se ne spominje da nedostaju kontejneri. Inventura iz 2020. kaže da je sve na broju osim brašna i šećera, a čiji je nedostatak utvrđen još ranije, pri popisivanju 2017. i 2018. godine”, stoji u priopćenju.

Osvrnuli su se na Vladino izvješće o stanju i upravljanju robnim zalihama za 2015. i 2016. godinu po čemu Hrvatska ima 117 kontejnera.

“Stoga se mnogi danas s pravom pitaju – gdje su nestali kontejneri iz Gunje, jesu li na zelenoj granici umjesto na Banovini?! Pozivamo Vladu da hitno odgovori na ova pitanja“, poručili su iz Domovinskog pokreta.

Oglasilo se i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te je prozvalo u nedjelju Domovinski pokret da “svjesno i zlonamjerno širi neistine i laži” tvrdnjama da su kontejneri iz robnih zaliha postavljeni uz zelenu granicu, umjesto da se koriste na potresom stradalom području.

“Važno je osvijestiti kako u ovim trenutcima u kojima se cijela Hrvatska, ali i dijaspora ujedinila u zajedničkom projektu solidarnosti prema onima koji su teško pogođeni potresom, postoji manjina koja svjesno i zlonamjerno širi neistine i laži, i to s najviše političke razine, koja bi trebala biti najupućenija, najodgovornija i najsavjesnija”, poručili su iz Ministarstva gospodarstva.

Priopćenje Domovinskog pokreta nazvali su eklatantnim primjerom pokušaja manipulacije i širenja straha u kojem se još pozivaju i na nekakve “povjerljive” izvore koji su, eto, baš njima odlučili otkriti gdje su nestali kontejneri.

Iz Ministarstva gospodarstva napomenuli su da su čak i čelnici Domovinskog pokreta imali priliku vidjeti kontejnere ispred bolnica i domova zdravlja jer je njih 201 upućeno za pomoć zdravstvenom sustavu u borbi protiv koronavirusa, 77 ih je još uvijek u funkciji smještaja u Zagrebu i okolici, a posljednjih dana 21 kontejner je upućen na područje Petrinje, Gline i Siska.

Potrebe stradalog stanovništva su velike i neizmjernom solidarnošću te koordinacijom niza organizacija i pojedinaca dolazi se do dodatnih mobilnih stambenih jedinica te će uskoro svi imati privremeni smještaj, izvijestili su iz Ministarstva.

Poručili su i da politikantstvo i izmišljanje vijesti iz navodnih provjerenih izvora ne padaju na pamet marljivoj i suosjećajnoj većini – institucijama, udrugama, volonterima, navijačkim skupinama, medijima, dijaspori i svima ostalima koji se trude osigurati pomoć na terenu.

“Ovakve ideje imaju oni koji parazitiraju na sijanju panike i straha. To je njihova politička agenda i jedino što mogu ponuditi hrvatskim građanima, dok je naš zadatak omogućiti da svi stradali u Petrinji, Sisku i Glini čim prije imaju obnovljen i siguran dom”, zaključuju iz Ministarstva gospodarstva u priopćenju.

Domovinski pokret priopćio je ranije u nedjelju kako je iz neslužbenih, ali visokih povjerljivih izvora doznao da su kontejneri iz robnih zaliha postavljeni uz zelenu granicu, umjesto da se koriste na potresom stradalom području te su pozvali Vladu da odgovori gdje su to nestali kontejneri iz Gunje.

Komentari