Doktor o ministru Berošu: ‘I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali moram brinuti o pacijentima’

foto:sreenshoot/N1

Sukob između liječnika obiteljske medicine i ministra zdravstva Vilija Beroša u punom je jeku, a ne čini se da će se tako skoro situacija smiriti.

Naime, ministar je primarne liječnike prije nekoliko dana napao, tražeći da se snažnije angažiraju u praćenju kontakata osoba zaraženih koronavirusom, što je, prema Beroševim riječima, njihova zakonska obveza. Pritom je kazao i kako prima brojne žalbe pacijenata koji se žale kako ne mogu stupiti u kontakt sa svojim obiteljskim liječnicima.

Predstavnici primarnih liječnika odgovorili su na VBeroševe prozivke ustvrdivši kako su preopterećeni, te kako im u slučaju da se posvete traganju za kontaktima ne bi ostalo dovoljno vremena za njihov svakodnevni posao.

Više o problemima liječnika primarne zdravstvene zaštite danas je u Novom danu N1 televizije rekao riječki doktor Leonardo Bressan, koji je prilično žestoko napao ministra.


“Reakcija ministra zdravstva je neprimjerena i nezabilježena u medijskom prostoru u zadnjih nekoliko godina, što pokazuje njegovu nervozu i sve težu kontrolu nove situacije. Dostupni smo koliko možemo biti jer imamo sve više zadataka i obaveza prema drugim sustavima, i normalno je da će biti sve manja ili teža naša dostupnost, pogotovo sad u vrijeme novog vala pandemije uz početak sezone cijepljenja protiv gripe”, počeo je Dr. Bressan.

Riječki liječnik ponovio je kako primarni liječnici naprosto nemaju vremena uz sve druge obaveze još i kontaktirati svoje zaražene pacijente, uputiti ih u daljnje postupanje i obavijestiti njihove kontakte. Bressan je svoje tvrdnje potkrijepio brojčanim podacima za svoju ordinaciju, koji po njegovim riječima pokazuju koliko veliki dio tereta preuzimaju on i njegovi kolege. Liječnik je kritizirao i HZJZ zbog nedovoljne količine cjepiva za gripu.

“Zato neće biti dovoljno cjepiva za sve. Već nekoliko tjedana tražimo preporuke HZJZ-a za pacijente koji su preboljeli koronavirus, možemo li ih i kada procijepiti protiv gripe. Još nemamo odgovor jer ni oni ne znaju”, rekao je Bressan i poručio ministru Viliju Berošu:

“Možemo preuzeti što god netko zamisli, ali svaki daljnji korak u opterećenju vodi sve manjoj dostupnosti. Bolnice su se zatvorile, mi čuvamo ljestve bolničkom sustavu, zadržavamo 93% pacijenata na našoj razini da se masa ljudi ne slije u bolnice, ali to očito nije dovoljno. I ja bih se družio sa starleticama s čašom martinija u ruci, ali nemam kad, moram brinuti o pacijentima. Bojim se da se zdravstveni sustav već počeo urušavati neodgovornim postupanjem u Vladi. Mislim da smo na pragu toga da odemo u Honduras”, zaključio je, javlja N1.

Komentari