‘Do ljeta ćemo cijepiti 50 posto stanovništva’, najavio Stožer ako se registrira AstraZeneca cjepivo

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL / CROPIX

Na današnjoj konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite govorilo se o aktualnom stanju pandemije koronavirusa u Hrvatskoj, ali i cijepljenju. Na upit novinara hoće li biti ograničenja za necijepljenje, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se o tome zasad ne vode razgovori, no da navedeno ovisi i kako će to rješavati Europska unija.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak, optimistično je rekao da očekuje da će se do ljeta cijepiti 50 posto stanovništva, ako se registrira cjepivo AstraZeneca.

“Naravno da veća količina dostupnog cjepiva kampanju čini dinamičnijom fokusiranijom jer mi zasad bez problema trošimo sve količine koje su došle u Hrvatsku”, kazao je Božinović.

Na pitanje o covid putovnicama, Božinović nije puno otkrivao.


“Ja nisam rekao da idemo ili da ne idemo u tom smjeru, u smjeru ograničenja za necijepljenje. Mi računamo da kad se odobri AstraZeneca da je to game changer. Što se tiče putovanja i drugih režima unutar EU, to će biti sigurno razgovora u odborima Unije. Naravno da ove zemlje koje najavljuju, da ih ima, da su to sve signali koji mogu koristiti i za njihovo pozicioniranje unutar sastanaka u EU a mogu biti i namijenjeni domaćoj javnosti”, kazao je Božinović.

Također, još uvijek nije odlučeno hoće li knjižica za cijepljenje vrijediti i za određene potrebe za koronu, no Capak tvrdi da postoji mogućnost da se navedeno uvede.

Komentari