DJEVOJČICE PRODAJU, MUŽ ZABRANJUJE ZAŠTITU! Mučni detalji dječjih brakova u Hrvatskoj: ‘Za nevinost daju 20.000 kuna’

Photo: Zeljko Hladika/Vecernji list, Ilustracija

Predrasude, siromaštvo, socijalna isključenost i neukost roditelja… Sve su ovo problemi s kojima se bore romske djevojčice koje u brak ulaze maloljetne. Neke od njih roditelji su prodali, neke su to učinile pod utjecajem vršnjakinja uvjerene da nemaju alternativu za bolji i dostojanstveniji život. Alarmantni su ovo podaci istraživanja “Dječji brakovi u romskoj zajednici u Republici Hrvatskoj” koje su povele Maja Kutnjak Vrtarić i Olja Družić Ljubotina sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Tužna i zastrašujuća svjedočanstva autorice su prikupile u Međimurju, gdje su porazgovarale se sedam Romkinja od 24 do 41 godine koje su se udale dok su još bile djevojčice.

“Nisam se stigla s njim upoznati jer to je bilo iznenada. Oni su me samo došli zaprositi od mojih roditelja. Nisu oni mene silili da se udajem, ali ja nisam znala kaj to znači. Ja sam išla dobrovoljno… Nisam ni znala što znači brak. Da mi je mama rekla nemoj se udavati, još si mlada, nije dobro kod muža… da mi je nešto rekla… Ali baš ništa nije rekla. Kad si mlada, ne misliš s glavom, ništa. Nisam znala kak’ idu djeca, kak’ se živi… Teško je… bolje da ne razmišljam o tome. Kad sam prvog sina rodila, opet mi je bilo jako teško jer nisam znala kak’ treba s njim baratati. Susjedi su mi pomogli. Čak ga nisam znala okupati kad je bio skroz mali jer sam se bojala da mu nešto ne slomim. Poslije kad sam došla već k sebi, kad sam znala što znači dečko ili muž, ja sam se skroz kajala”, ispričala je  Romkinja (38) koja se udala s 15 godina za muža koji je sklon alkoholu i nasilju.

Nevinost se naplaćuje


Naime, prema istraživanjima, više od polovice Romkinja uda se u dobi od 15 do 18 godina, a njih 7% prije 14. godine. Čak 40% odustalo je od obrazovanja zbog rađanja i udaje.

Zabrinjavajuća je i činjenica da ovim mladim ženama muževi ne dopuštaju da koriste kontracepciju, a sama nevinost djevojčice u romskoj zajednici se naplaćuje! Kako je rekla jedna Romkinja, ako je cura nevina, za nju se daje 15, 20 tisuća kuna, a ako nije, tri tisuće.

Autorice istraživanja ističu da bi uvođenje dobne granice od 18 godina za ulazak u brak, bez iznimki koje su još zakonom dopuštene, moglo potaknuti jaču spremnost državnih institucija na borbu protiv dječjih brakova.

Komentari